- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji počinje izgradnja prvog digitalnog brodogradilišta

© Foto : OJSC "Severnaya Verf" ShipyardKorvet "Gremящiй" na sudostroitelьnom zavode "Severnaя verfь"
Korvet Gremящiй na sudostroitelьnom zavode Severnaя verfь - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Prvo u Rusiji digitalno brodogradilište za izgradnju modernih brodova će početi da se gradi u Petrozavodsku, na severozapadu Rusije, u Onežskom brodogradilištu. Na svečanoj ceremoniji povodom početka radova će učestvovati sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, saopštila je pres služba Saveta Bezbednosti Rusije.

„Projekat ‘Digitalno brodogradilište’ donosi novine u našu brodogradnju. Njegova pojava je uslovljena primenom novih tehnologija. Osnovna tehnologija je automatizovana digitalna proizvodnja kojom upravlja veštačka inteligencija u realnom vremenu“, navodi se u saopštenju.

Posle modernizacije će biti automatizovan veći broj proizvodnih procesa – konstruisanje, projektovanje, montaža, upravljanje i poslovi računovodstva, što će ubrzati proizvodnju, smanjiti troškove projekata i minimizira moguće greške.
Projekta se realizuje u skladu sa nalogom predsednika Rusije, odlukom Saveta bezbednosti Rusije i državne komisije za pripremu obeležavanja 100-godišnjice obrazovanja u Republici Kareliji.
Onežsko brodogradilište je osnovano 2002. godine u Petrozavodsku na bazi stare Belomorsko-Onežske fabrike parobroda iz 1944. godine. Fabrika je bankrotirala 2012. godine.
Krajem 2014. godine je doneta odluka o obnavljanju proizvodnje i prenosu imovine Onežskog brodogradilišta u državnu imovinu. Trenutno se realizuje projekat za modernizaciju postrojenja. Koncept modernizacije uključuje stvaranje modernog preduzeća, odnosno, digitalnog brodogradilišta.
Podmornica Belgorod na brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
RUSIJA
Nuklearne podmornice štite Rusiju: Završena gradnja najnovijeg nosača raketa „Generalisimus Suvorov“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala