- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odluka o kojoj će se pričati i podsećanje na skandal – zašto Rus nije postao „Kralj“?

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Boljšunov
Aleksandar Boljšunov - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Ruski skijaš Aleksandar Boljšunov dominirao je na Zimskim olimpijskim igrama, ali na kraju ostao bez titule „Kralja skijanja“ zbog odluke organizatora da trku ne pomere, već skrate.
Na najvećim svetskim skijaškim manifestacijama se još od 1954. godine dodeljuje nezvanična titula „Kralja skijanja“, ali se to neće desiti na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, piše „Čampionat“.
Ovo priznanje dobijaju skijaši koji na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama budu najbolji na trkama i na 30 i 50 kilometara.
Ta tradicija počela je pre više od pola veka, kada je na Svetskom prvenstvu 1954. švedski kralj Gustav šesti bio impresioniran sovjetskim skijašem Vladimirom Kuzinom, koji je bio najbolji na obe pomenute trke.
Na kraju turnira, kralj Gustav je Kuzinu dodelio nagradu koju je tada izmislio, sa posvetom koja je glasila: „Kralju skijanja od kralja Švedske“.
Švedski kralj je time započeo tradiciju koja traje skoro 70 godina, a do sada su titulu „Kralja skijanja“ uspeli da dobiju Sovjet Nikolaj Zimjatov (ZOI 1980), Šveđanin Gunde Svan (SP 1985), Finac Mika Miluja (SP 1999) i Norvežanin Peter Nortug, dvaput (SP 2009. i 2011).

Skandal u Oberstdorfu

Najbolji ruski skijaš današnjice Aleksandar Boljšunov bio je nadomak ovog dostignuća prvi put na Svetskom prvenstvu 2021. u Oberstdorfu, ali se tada desio veliki skandal.
On je bio najbolji u skijatlonu i prvi favorit u maratonu, ali mu se pred sam finiš trke polomio štap u duelu sa velikim rivalom Johanesom Klebom.
Norvežanin je zbog nepropisnog ophođenja tokom pomenutog duela diskvalifikovan i oduzeto mu je zlato (tek posle žalbe ruskih delegata), ali to nije pomoglo 25-godišnjem Rusu, koji je na kraju završio iza Emila Ajversena.
Boljšunov nije lako podneo ovaj „poraz“ i posle trke je viđen kako plače pored jednog bilborda, a sada, kao ni tada, nije uspeo da postane „Kralj skijanja“.

Šta se desilo u Pekingu?

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Boljšunov je došao nikad bliže da prestižni epitet ponese prvi put na Igrama još od 1980. Trijumfovao je u skijatlonu, a onda je na red došao maraton, odnosno trka na 50 kilometara.
Međutim, desio se veleobrt – zbog nepogodnih vremenskih uslova organizatori su bili primorani da reaguju. Mogli su da pomere ili odlože trku, ali su se odlučili da je skrate.
Umesto na 50, trka je postala na 28,4 kilometra, a Boljšunov je osvojio zlato. Ipak, ne i titulu „Kralja skijanja“, jer nije ispunio ceo uslov koji je 1954. postavio švedski gralj Gustav šesti.
Boljšunov definitivno može da kaže da je oštećen u Pekingu, ali šta tek onda može da kaže mlada Kamila Valijeva...
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SPORT
Odjek skandala iz Pekinga: „To je njihova sramota – čega se boje, devojčice od 15 godina?“
Aleksandra Trusova - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SPORT
Ruskinja se slomila u Pekingu: „Mrzim ovaj sport!“ /foto/
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
SPORT
„Sve izgleda kao dirigovani napad“ – ruska šampionka ljuta zbog slučaja „Kamila“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala