- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odjek skandala iz Pekinga: „To je njihova sramota – čega se boje, devojčice od 15 godina?“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Goran Grbović, čuveni jugoslovenski košarkaš, u razgovoru za Sputnjik prokomentarisao je slučaj mlade ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve. On je upitao Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zašto se plaši jedne petnaestogodišnje devojčice.
Valijeva je 8. februara suspendovana zbog pozitivnog doping testa na trimetazidin urađenog 25. decembra 2021. koji je stigao iz laboratorije u Stokholmu, tek nakon što je Valijeva sa reprezentacijom osvojila zlato u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.
Ruska antidoping agencija (RUSADA) je ukinula suspenziju 9. februara, ali je usledila žalba nekoliko organizacija. Na kraju, Sud za sportsku arbitražu (CAS) je doneo odluku da se Valijevoj dozvoli da nastavi da se takmiči na ZOI.
„Iskreno, žao mi je zbog petnaestogodišnjakinje koja je tek započela karijeru, a već je u žiži javnosti na negativan način, ako to možemo da gledamo tako. Za mene i većinu ljudi koji vole taj sport nije negativan način. Šta ona kao devojčica od 15 godina zna o dopingu? Bez obzira na sve, doping se uzima zbog veće snage, kondicije, a ona je devojčica od 15 godina“, počeo je Grbović razgovor za Sputnjik.
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SPORT
CAS se oglasio o slučaju „Valijeva“: Postojao je ozbiljan problem...
Posebnu pažnju Međunarodni olimpijski komitet je privukao time što je, nakon odluke Suda za sportsku arbitražu da dozvoli Valijevoj da nastavi da se takmiči u Pekingu, ukinuo svečane ceremonije nagrada samo ukoliko se mlada Ruskinja popne na postolje.
„To je tragedija. To je tragedija za Olimpijski komitet, uopšte za olimpijski sport. To je ono što je u stvari tragično. Oni koji treba da se bave najboljim, elitnim momcima i devojkama koji predstavljaju svoju zemlju. Vi sada potpuno politizujete ceo taj odnos sportista koji treniraju po četiri godine u olimpijskom ciklusu da bi se popeli na to postolje, a vi sada zabranjujete i ceremoniju i sve“, objasnio je Grbović i nastavio:
„To je njihova sramota. Zbog jedne devojčice od 15 godina. Pa, čega se boje? Šta ona može sa onih četrdesetak kila da uradi? Pa, ništa. Ako se ceo MOK boji toga, onda je to dirigovano, to nije njihova odluka“.
Grbović ističe da MOK ima posebno nepravedan odnos prema ruskim sportistima, a da se cela situacija odražava i na Srbiju, odnosno Novaka Đokovića.
„Vi znate kakav je problem sa MOK-om i Rusima. Oni su im zabranili himnu. Mislim da Ruse pokušavaju da devalviraju čak i kroz sport. U stvari, prvo kroz sport, kao elitistički deo jedne države, gde Rusi opet u nekim sportovima dominiraju. I to nije prvi put. Znate kad vam ne dozvole himnu, pa se sećate onog dela oko dopinga svih sportista. Za Ruse je mnogo veća kontrola, a to se odrazilo i na nas i reflektuje se i na Novaka i celu ovu situaciju koja se dogodila u Australiji. Mislim da se na ovome neće zaustaviti i da će to krenuti još gorim putem, da će imati selektovanu pravdu za jedne, a za sve nas ostale će biti drugačije“, objašnjava bivši reprezentativac Jugoslavije i dodaje:
„Navodno niko nije dopingovan, a onda od 15 godina jeste. To je smejurija. Osnov za sve to, pa čak i da je istina, je da su za to odgovorni treneri i ceo njen tim, odnosno svi koji vode računa o njoj. Što bi ona ispaštala zbog toga? To je sramno, veće je od sramote. Šta ona sa 15 godina za o dopingu? Ona je nešto što nazivaju 'jednorogom' – takva kao ona se rodi jednom u 100 godina, a vi u prvom koraku karijere naletite na hajku. Ona je devojčica u pubertetu. Zamislite kako sve to deluje na nju, kada čita po društvenim mrežama“.
Grbović u celom slučaju vidi i politizaciju priče.
„Ona je eksponat ruske nacije, kao najbolja u svom sportu, a to se odmah prenosi dalje i dalje. Dosta je politizovana cela priča oko Rusije i MOK-a i uopšte njihovih sportista, uz sve to što su im uskratili himnu, obeležje, ime... To je u sportu praktično više od sramote. Kada igrate za svoju reprezentaciju, igrate svojim imenom i prezimenom i imenom reprezentacije, sa svim obeležjima. Ovako mogu da puštaju Čajkovskog, mogu i da citiraju Dostojevskog, ali na kraju krajeva – to nije to“, ističe direktor „Beogradske arene“ i podvlači:
„Bez obzira na sve, ta pravda koju oni sprovode, ta olimpijska pravda, selektivna je tako što su (Rusi) već predstavljeni kao nešto loše, a svi ostali su dobri. To nije istina“.
Viktorija Sinicina i Nikita Kacalapov - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SPORT
Rusi se okitili srebrom, pa Kamili poslali snažnu poruku /video, foto/
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SPORT
Amerika i Kanada o Valijevoj: Razočarani smo
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SPORT
Sport u kandžama moći – zašto Kamila mora da prođe kao Novak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala