- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

CAS se oglasio o slučaju „Valijeva“: Postojao je ozbiljan problem...

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Sud za sportsku arbitražu (CAS) je objavio zašto je odbio žalbu na odluku da se ruskoj umetničkoj klizačici Kamili Valijevoj dozvoli nastavak takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Istovremeno, RUSADA nastavlja istragu.
CAS je u ponedeljak odbio žalbu koju su podneli MOK, ISU i VADA na odluku Ruske antidoping agencije (RUSADA) da ukine suspenziju petnaestogodišnjoj Valijevoj, koja je prethodno navodno bila pozitivna na doping testu u decembru 2021.
Valijeva će moći da nastavi da se takmiči u Pekingu i individualno od 15. februara, nakon što je prethodno sa reprezentacijom osvojila zlato.
„CAS je utvrdio da je postojao ozbiljan problem sa kasnim obaveštavanjem sportiskinje o pozitivnom doping testu, koji je obavljen u decembru 2021. Time je prekršeno njeno pravo na pravnu pomoć, a to što se tako kasno obaveštenje desilo usred Olimpijskih igara nije njena krivica“, navedeno je u saopštenju CAS-a.
Međunarodna agencija za testiranje (ITA) je objavila da će RUSADA nastaviti istragu nezavisno od odluke da Valijeva sme da nastavi da se takmiči na ZOI.
„Istraga oko navodnog kršenja antidoping pravila i pravo sportistkinje da zatraži B uzorak analize, blagovremeno će nastaviti RUSADA. S obzirom da spor nije završen, ITA se neće dodatno oglašavati. Bilo kakve naredne informacije će biti objavljene u vidu saopštenja“, navedeno je na sajtu ITA.
Podsetimo, Valijeva je bila pozitivna na trimetazidin 25. decembra 2021, ali se rezultat vratio iz laboratorije u Stokholmu tek nakon što je Ruskinja osvojila zlato sa reprezentacijom.
RUSADA ju je suspendovala 8. februara, dan kasnije je suspenzija ukinuta, a 14. februara joj je dozvoljeno da nastavi da se takmiči u Pekingu posle odluke CAS-a.
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SPORT
Skandalozna odluka MOK-a: Ako Valijeva dobije medalju – ukida se ceremonija!
Viktorija Sinicina i Nikita Kacalapov - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SPORT
Rusi se okitili srebrom, pa Kamili poslali snažnu poruku /video, foto/
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SPORT
Sport u kandžama moći – zašto Kamila mora da prođe kao Novak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala