- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sport u kandžama moći – zašto Kamila mora da prođe kao Novak

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Tek što je publika, ali i cela sportska javnost, uključujući i medije, pomislila da je saga oko slučaja „Đoković u Australiji“ okončana i dovoljna za celu godinu, moćnici su odlučili da vrate sport pred sud i da svoju silu nad pravdom dokazuju preko 15-godišnje ruske umetničke klizačice, Kamile Valijeve.
Njen četvorostruki salhov izveden u programu reprezentacija, prvi put u istoriji Zimskih olimpijskih igara, u trenu oka je relativizovan nakon objave da je 15-godišnja devojčica bila pozitivna na doping testu.
Sa gotovo dva meseca zakašnjenja od momenta obavljanja testiranja, baš na dan kada je reprezentacija Rusije trebalo da dobije zaslužene zlatne medalje, Valijeva je označena kao „prevarant“ i, pre svega u zapadnoj javnosti, dovedeni su u sumnju njeni rezultati.
„Četvorostruki salhov... Aha, da, sada znamo i kako“, bio je jedan od komentara na društvenim mrežama, oslobođen citiranja činjenica koje ukazuju na to da je sporna supstanca pronađena u organizmu 15-godišnje devojčice proistekla iz leka za anginu pektoris i da ni na koji način ne može da utiče na sportske performanse.
Sport i njegova su suština su opet pali u zapećak i postali politički instrument za ostvarivanje interesa i sprovođenje agendi. Kao u slučaju Đokovića, sport završava na sudu – inicijalna suspenzija Valijeve je ukinuta, slično prvom pritvoru u kom se nalazio srpski teniser, ali Međunarodni olimpijski komitet, poput Vlade Australije, traži novo suđenje kod svog starog saradnika, Suda za sportsku arbitražu u Lozani.
To telo je dobro poznato po odnosu prema Rusiji i upravo je ono, na zahtev Svetske antidoping agencije, procenilo je da je Rusija vršila „sistemski doping“ i zabranilo je isticanje ruskih državnih simbola na velikim takmičenjima.
Rusija od tada nastupa pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije, ali izgleda da ni to nije dovoljno – cilj je, sasvim je jasno, da ruski sportisti ponovo budu etiketirani kao varalice i da se ne mešaju u svoj posao, već takmičenje prepuste „podobnima“.
Takav na početku godine nije bio Novak Đoković i njegov slučaj će ući u anale i sportske i pravosudne prakse. Sasvim sigurno i političke jer je jasno da je zlostavljanje okončano deportacijom najboljeg tenisera sveta iz Australije, države koja ga je ne tako davno nazivala svojim ambasadorom, viđeno kao solidna pozornica da tamošnja vlast prikupi poene kod biračkog tela, obespravljenog i uniženog u vremenu pandemije.
Vredi podsetiti da je Đoković u Australiju došao sa urednim dokumentima, iako je bilo pokušaja da se u njima pronađe greška, sa pozivom za učešće na Australijan openu koje mu je potom onemogućeno, „božanskom moći“ slobodnog ministarskog tumačenja da je nevakcinisani srpski teniser „pretnja za javnu bezbednost“.
Dakle, Đoković je pozvan, Đoković je došao, Đoković je otpoštovao sve procedure koje je propisala australijska vlast, ali je Đoković postao i „žrtveni jarac“ na kome je vlast demonstrirala moć, pokušavši da kupi sebi mir – sasvim izvesno, imajući u vidu ankete pred izbore, bezuspešno.
Ali, poslužilo je svrsi, široj od one koju je Australija nameravala, Đoković je proglašen „ikonom antivaksera“, iako se kao takav nikada nije izjašnjavao i prokazan „za primer“, kako slučajno nekome „tamo“ ne bi palo na pamet da uradi nešto u čemu vlast vidi problem za sebe.
Od toga da „nema potrebe da se savetuje sa advokatima“, preko smeštanja u imigracioni pritvor, do dovođenja pred svršen čin na drugom suđenju – sve je delovalo kao unapred pripremljeni scenario kako bi se na jednom čoveku pokazala sila, sila koja će na kraju sama sebe uništiti.
Srećom, Đokovića nije i ne može, on se već sprema za povratak na teren sa nikad većom motivacijom, ali za razliku od njega, psihološki pritisak na 15-godišnju Valijevu je daleko veći, samim tim što će odluka o njenom statusu biti doneta tek 15. februara, što ostavlja četiri dana za neizvesnost i strepnju.
Zbog čega? Pa, jasno je, bar iz vizure političkog analitičara Aleksandra Dudčaka, koji se oglasio pošto je iz Američke antidoping agencije stigao stav da je u slučaju Valijeve „sve jasno i da suspenzija mora da ostane na snazi“.
„To je čista politika, u pitanju je provokacija koja je pripremljena unapred. Žele da nanesu težak udarac imidžu ruskog sporta. Ako neko igra po njihovim pravilima, onda su to ruski sportisti, ali se protiv njih vodi sistematska borba. Amerikanci će upotrebiti sve poluge moći kako bi izvršili pritisak i ništa od toga im se neće obiti o glavu iako celom svetu diktiraju svoja pravila, pa tako i u sportu“, kazao je Dudčak.
Pravila koja pokušavaju da se nametnu su, iz svega se može zaključiti, da Rusi ne treba da budu prisutni na takmičenju, kako je konstatovao i norveški novinar Jan Peter Saltvet, potpuno poražen zbog zlatne medalje koju je u skijatlonu osvojio ruski reprezentativac Aleksandar Boljšunov.
„Problem je u tome što ruski sportisti uopšte nije trebalo da budu u Pekingu“, izjavio je Saltvet.
Odgovor je bio jasan.
„Malo mi se smučila priča o dopingu. Ja to ne prihvatam. Rezultat kao što je moj ne pada sa neba, iza njega su godine treninga. Ako hoćete da vidite kako treniramo, dođite da vidite. Kada budete to videli, onda nam nećete postavljati takva pitanja“, istakao je Boljšunov.
Matrica je jasna – kao što je australijska ministarka sporta, pre nego što je doneta odluka o deportaciji Đokovića izjavila da bi želela da Rafael Nadal, direktni rival srpskog igrača, bude osvajač Australijan opena, tako i zapadnoorijentisana javnost, zajedno sa tamošnjim institucijama, želi da eliminiše Ruse iz konkurencija.
Nemaju baš nekog Nadala da navijaju za njega, ali navijaće za bilo koga – samo da bi obavili posao iz svoje višegodišnje agende. Jer misle da im se može.
Ruska klizačica Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SPORT
Kremlj neizmerno podržava Valijevu: Ti si Ruskinja, ponosno hodaj i sve pobeđuj!
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Advokat otkrio šta čeka mladu Ruskinju – doktor sumnja na „nešto čudno“
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SPORT
Ruska princeza očarala slavnog američkog glumca – i otkrila zašto je izabrala „In memoriam“ /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala