- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nove sankcije Dodiku bezopasne po Srpsku, ali opasne po BiH

CC0 / Pixabay / Sankcije Rusiji, ilustracija
Sankcije Rusiji, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Ukoliko evropske sankcije budu usmerene samo na Republiku Srpsku tako što će joj biti onemogućen pristup evropskim fondovima, a Federaciji to bude omogućeno – Bosne i Hercegovine više neće biti, kaže Anđelko Kozomora politikolog iz Banjaluke, povodom rezolucije usvojene u Evropskom parlamentu.
Kozomara ističe da je rezolucija Evropskog parlamenta koja poziva da se uvedu sankcije Dodiku i njegovim saradnicima bez praktičnog značaja, jer je neobavezujuća, pa samim tim i bezopasna. Ali moć može da dobije, kako kaže analitičar, samo ako bude usvojena u Savetu ministara inostranih poslova EU, ali jednoglasno.
Zgrada Predsedništva RS - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
REGION
Dodikov kabinet: Prizivanjem sankcija Džaferović pokazuje neprijateljstvo prema Srbima i Srpskoj
Evropski parlament je, kako su preneli mediji, "osudio secesionizam predsednika SNSD-a Milorada Dodika" i pozvao Evropski savet da uvede sankcije njemu i njegovim saradnicima.

Na potezu Savet ministra EU

„Bitno je sada šta će Savet ministara inostranih poslova EU doneti, odnosno, da li će oni glasati za tu rezoluciju o sankcijama Dodiku i RS. Opet, znamo da njihove sve odluke moraju da budu jednoglasne, što dovodi do pitanja da li će Mađarska održati obećanje i reći da oni neće glasati za tu rezoluciju, odnosno, staviti veto na takvu moguću odluku ministarskog veća EU,“ ističe Kozomora.
Međutim, izvesno je, dodaje naš sagovornik, da i ako dođe do tih sankcija, one neće rešiti problem u BiH, makar za njih glasale sve zemlje.
„Zato što problem BiH nije Milorad Dodik i nije Republika Srpska, već je problem na drugoj strani i dok se to ne sagleda, problemi neće biti rešeni. Podsećam da je Milorad Dodik nedavno izjavo da ako se uvedu sankcije RS i onemogući njeno finansiranje iz Evropske banke za obnovu i razvoj, a da se to omogući Federaciji, da bi to značio kraj za BiH i podelu na dve republike i da će RS tada izglasati samostalnost“, napominje Kozomora.

Sankcije potpuni promašaj

Ovo je scenario koji sigurno sledi, tvrdi Kozomara, ako antisrpski lobi koji vlada Evropom usvoji i uvede ove sankcije.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Dodik odgovorio evropskim parlamentarcima
„Sankcije su potpuni promašaj, i tako nešto može da izglasa samo neko ko ne razume situaciju u BiH i RS. Jer, zanimljivo je da niko od onih koji su glasali za uvođenje sankcija nije progovorio ni jednu reč o tome šta to RS hoće i ukazao koji to član Ustava BiH krši Republika Srpska pa da zbog toga mora da bude sankcionisana,“ ističe Kozomara.
Ovo je, dodaje on, potpuno suluda politika evro birokrata, koji ne razumeju ni stvarnost ni život u BiH, a o istini da i ne govorimo.
„Ne verujem da će RS ovome dati na značaju, ali ono što je sigurno jeste da će ovo u godini izbora snažno ojačati poziciju Milorada Dodika i njegove stranke, posebno ako zaista uvedu sankcije,“ veruje naš sagovornik.
Za sankcije Miloradu Dodiku i RS nisu glasali između ostalih ni evroparlamentaraci iz Republike Hrvatske i Mađarske čiji su predstavnici jedini ustali iobrazložili razloge protiv.

Šta kažu predlagači

Za sankcije Miloradu Dodiku glasalo je ukupno 504 evroparlamentaraca, njih 93 je glasalo protiv dok je 72 bilo uzdržano.
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Hrvatska delegacija u EP nije podržala poziv za uvođenje sankcija Dodiku
U amandmanu vezano za sankcije Dodiku i RS koji su podneli uz godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta evroparlamentarci Pedro Markes (Španija), Tonino Picula (Hrvatska) i Tis Reuten (Holandija) oštro se osuđuju "neustavne mere" koje je uvela Republika Srpska, a čiji je cilj, kako tvrde, uspostava paralelnih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja. Time se, ističu predlagači, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna pretnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj integraciji. U amandmanu se takođe osuđuje štetna uloga regionalnih aktera i, kako tvrde, spoljno uplitanje Rusije.
Reagujući na usvojenu rezoluciju, Dodik izjavio je da stavovi Evropskog parlamenta o BiH pokazuju da evropski parlamentarci ne znaju šta se dešava u BiH, da barataju pogrešnim informacijama i da se verovatno informišu iz medija koji već mesec dana, svaki dan, ekskluzivno najavljuju rat u Ukrajini.
Dodik je istakao da je Evropski parlament demonstrirao takav nedostatak demokratičnosti da se on prvi put ozbiljno zapitao da li evropske vrednosti uopšte postoje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala