- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodikov kabinet: Prizivanjem sankcija Džaferović pokazuje neprijateljstvo prema Srbima i Srpskoj

© Sputnik / Dejan SimićZgrada Predsedništva RS
Zgrada Predsedništva RS - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika najoštrije je osudio i odbacio navode Šefika Džaferovića u vezi sa amandmanima Evropskog parlamenta, ističući da pozivanjem na uvođenje sankcija Dodiku, građanima i poslovnim subjektima iz RS, on pokazuje političku nemoć, neznanje i neprijateljstvo prema Srpskoj i srpskom konstitutivnom narodu.
Džaferović, čija je izborna baza Federacija BiH, konstantnom kampanjom napada na Republiku Srpsku želi da prikrije probleme koje ima FBiH, a tiču se odsustva demokratije usled nemogućnosti da se izabere legitimna Vlada, sve lošijeg položaja hrvatskog konstitutivnog naroda, katastrofalnog položaja srpskih povratnika, te istražnih radnji u stranci iz koje dolazi i mnogih drugih nagomilanih problema u FBiH“, navodi se u saopštenju Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.
Izjavljujući da inicijative Dodika krše Ustav BiH, Džaferović pokazuje elementarno nepoznavanje Ustava na osnovu kojeg se nalazi na funkciji, ocenjuje se u saopštenju.
„Jer da ga poznaje znao bi da su sve inicijative srpskog člana Predsedništva BiH u skladu sa Ustavom BiH i Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, a da bi Džaferoviću i njegovim saradnicima bilo jasnije navodimo da je reč o Dejtonskom sporazumu“, navode iz Kabineta.
Ukoliko bi se uzela u obzir mogućnost da Džaferović, ipak, poznaje Ustav, dodaje se u saopštenju, onda je jasno da je reč o zloj nameri u kojoj se ne biraju sredstva da se politički protivnici prikažu na najgori mogući način.
„Bošnjački član Predsedništva, koji se nominalno zalaže za BiH, trebao bi da zna da je u diplomatskoj praksi nezabeleženo da jedan član kolektivnog organa koji upravlja državom traži uvođenje sankcija drugom članu, koji je deo tog istoga organa. Džaferović faktički podržava sankcije Predsedništvu BiH“, ukazali su iz Dodikovog kabineta.
U saopštenju se dodaje da je posebno zabrinjavajući i neprihvatljiv deo Džaferovićeve izjave u kojoj kaže da je Milorad Dodik pretnja miru.
„Postavlja se pitanje da li Džaferović ima pravo da bilo kome govori o pretnji miru, kada znamo da je u toku građanskog rata u BiH bio učesnik istog i to na prostorima u kojima su islamski verski ekstremisti mudžahedini činili strašne zločine i ritualna ubistva, a sam Džaferović nije ništa učinio da spreči i osudi! Jedino što bi Džaferoviću moglo dati za pravo da govori o ratu, jeste njegovo razumevanje u isti, s obzirom na prošlost, koju se trudi da zaboravi i potisne“, navodi se u saopštenju, preneo je portal RTRS.
Predsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Bošnjački član Predsedništva BiH podržao pozive na uvođenje sankcija Dodiku
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Dodik odgovorio evropskim parlamentarcima
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Hrvatska delegacija u EP nije podržala poziv za uvođenje sankcija Dodiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala