- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto je važna riba u ljudskoj ishrani

CC0 / / Deverika u tepsiji
Deverika u tepsiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Riba je veoma bitan element zdrave ishrane savremenog čoveka. Kako maksimalno iskoristiti tu namirnicu objašnjava ruski dijetolog Andrej Zolotorjov.
On pre svega ističe da riba sadrži za čoveka nezamenljive omega-3 masne kiseline čiji nedostatak u organizmu izaziva različita oboljenja.
„Stvar je u tome što praktično sve ćelije našeg organizma imaju membranu čiji rad direktno zavisi od količine omega-3 masnih kiselina. Što je ima više ćelija će bolje funkcionisati, efikasnije će se odvijati metabolički procesi, a od toga zavisi i imunitet“, navodi dijetolog.
Ako se riba hrani nepravilno, omega-3 kiseline mogu da budu uništene, upozorava on.
„Kada kupujete neka to uvek bude sveža, a ne smrznuta riba. Ponovno zamrzavanje, čuvanje u polietilenu, vakumiranim pakovanjima komplikuju stvari. Te masti brzo oksidiraju i postaju toksične“, objašnjava Zolotorjov.
Najbolji način pripreme ribe su – na pari, sušenje ili ako se zapeče.
Prženje umanjuje hranljivu vrednost ribe, navodi on i objašnjava zašto pored ribe treba konzumirati i maslac.
„Zimi je obavezno, pored svega ostalog, jesti maslac. Oko 10 grama dnevno – to je dovoljno za osobu koja ima srednji nivo fizičke aktivnosti. To neće imati loš uticaj na organizam kada je reč o holesterolu, a izuzetak su situacije kada neko boluje od bolesti kada je konzumiranje maslaca zabranjeno, na primer upale pankreasa. Dovoljna količina omega-3 masnih kiselina zajedno sa puterom stvoriće efekat bronhopulmološkog imuniteta koji će štititi organizam i od virusa“, navodi ruski dijetolog.
Svaka vrsta ribe ima neka jedinstvena svojstva, na primer pacifička skuša i sprat su korisni za centralni nervni sistem, losos za kardio-vaskularni sistem, dok bakalar može da ima i antikancerogeni efekat, zaključio je Zolotorjov.
Jabuke - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
RUSIJA
Ruski nutricionista otkriva kada su tunjevina, jabuke i jogurt štetni po zdravlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala