- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Veliki biznis na svetskom tržištu čipova: Kupovina vredna šest milijardi dolara

CC0 / Piksabej / Matična ploča
Matična ploča - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svetu, američki „Intel“, objavio je da će kupiti izraelskog proizvođača čipova „Tauer Semikonduktor“ za skoro šest milijardi dolara.
Oni su saopštili da planiraju da iskoriste ovu jedinstvenu priliku shodno trenutnoj ogromnoj potražnji za poluprovodnicima na svetskom tržištu, javlja „Vol Strit Žurnal“.
Izraelska kompanija proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosisteme, a „Intelu“ treba da pomogne u pokušaju da preuzme vodeću poziciju od tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova u svetu.
„Portfolio kompanije „Tauer Semikonduktor“ specijalizovane tehnologije i geografskog dosega pomoći će „Intelu“ da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućiće nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog kapaciteta za proizvodnju čipova širom sveta“, rekao je izvršni direktor „Intela“ Pat Gelsinger.
Čipovi su u poslednje vreme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspeli da nabave dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa.
„Intel“ je u januaru ove godine objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohajo, koji bi trebalo da mu ponovo osigura dominaciju u proizvodnji čipova i ublaži zavisnost SAD od azijskih pogona, prenosi Kliks.
Ova američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo pedeset godina i spada među njegove vodeće dobavljače. Akviziciju „Tauer Semikonduktora“ nameravaju da finansiraju sredstvima iz dobiti, a preuzimanje su jednoglasno odobrili upravni odbori obe kompanije.
Tojota automobili - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
EKONOMIJA
Najveći automobilski gigant na svetu smanjio proizvodnju za 500.000 vozila — razlog čipovi i korona
Mikročip - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
EKONOMIJA
„Hrvatski Stiv Džobs“ kreće s čipovima: Želi i na berzu
Automobili  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
EKONOMIJA
Stanje haosa: Kupci čekaju nove automobile mesecima — u Srbiji skaču cene polovnjaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala