- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uprkos pritisku iz Vašingtona: Bolsonaro doputovao u Moskvu na sastanak s Putinom

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom  - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom koji je juče doputovao u zvaničnu posetu Moskvi. Kako je Putin saopštio, sastanak je bio veoma iscrpan i konstruktivan, a nakon njega je usvojena zajednička izjava o razvoju saradnje.
Ruski lider je posebno istakao da su stavovi dve zemlje bliski ili se poklapaju kada je reč o mnogim pitanjima.
Takođe je istakao da je Brazil vodeći trgovinsko-ekonomski partner Rusije u Latinskoj Americi. Odnosi dve zemlje, koji su na ovaj ili onaj način bili prekinuti zbog pandemije virusa korona, obnavljaju se, a rast trgovinskog prometa iznosio je 87 odsto, precizirao je ruski lider.
Bolsonaro je rekao da je njegova poseta Moskvi „signal čitavom svetu“ da odnosi dve zemlje „imaju dobre izglede“.
Putin je istakao da Rusija namerava da intenzivnije sarađuje sa Brazilom u okviru UN, gde će Brazil biti nestalni član 2022-2023. godine.
„Naše zemlje se zalažu za formiranje multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu uz centralnu koordinacionu ulogu UN-a“, rekao je Putin na pres-konferenciji.

Zabrana hemijskog oružja i rast nestabilnosti

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika, objavljenom na sajtu Kremlja, lideri Rusije i Brazila potvrdili su nameru da podržavaju napore usmerene na zabranu razvoja, proizvodnje i upotrebe hemijskog oružja.
„Lideri su takođe potvrdili podršku Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i čvrstu nameru da podstaknu napore i inicijative usmerene na jačanje autoriteta Organizacije i integriteta Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju“, navodi se u saopštenju.
Predsednici su ponovo potvrdili potrebu korišćenja svemira u miroljubive svrhe i osiguravanja održive aktivnosti u svemiru.
„Lideri su ponovo potvrdili potrebu zajedničkog delovanja kako bi se sprečila trka u naoružanju u svemiru“, ističe se u saopštenju.
Putin i Bolsonaro takođe su izrazili zabrinutost zbog rasta nestabilnosti u različitim delovima sveta, dele mišljenje o potrebi rešavanja sukoba mirnim, diplomatskim putem u skladu sa normama međunarodnog prava, između ostalog i Poveljom UN-a.

Gradnja manjih nuklearnih elektrana

Bolsonaro je takođe saopštio da je Brazil zainteresovan za gradnju „manjih nuklearnih reaktora“ na njegovoj teritoriji.
Putin mu je odgovorio da je državna korporacija „Rosatom“ spremna da gradi u Brazilu energetske blokove nuklearnih elektrana.
„Naša korporacija je spremna da učestvuje u gradnji novih energetskih blokova na teritoriji Brazila, uključujući nuklearne elektrane male snage kako na kopnu, tako i u plutajućoj verziji gde je stekla jedinstveno iskustvo i poseduje tehnologije kojima nema analoga u svetu“, rekao je Putin.
Ruski lider je sa zahvalnošću prihvatio poziv Bolsonara da poseti Brazil.
Ranije je bilo saopšteno da je američka vlada vršila pritisak na brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da otkaže posetu Rusiji.
Predsednici Rusije i Brazila, Vladimir Putin i Žair Bolsonaro - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SVET
Brazil: SAD vrši pritisak pred Bolsonarov put u Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala