- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brazil: SAD vrši pritisak pred Bolsonarov put u Rusiju

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Brazila, Vladimir Putin i Žair Bolsonaro
Predsednici Rusije i Brazila, Vladimir Putin i Žair Bolsonaro - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Američka vlada vrši pritisak na brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da otkaže posetu Rusiji zakazanu za sledeću nedelju, potvrdio je potpredsednik Brazila Antonio Hamilton Mourao.
„Sjedinjene Američke Države uvek koriste svoj uticaj za obuzdavanje. Uvek je bilo tako. Ne znam šta je bio sadržaj razgovora između (američkog državnog sekretara Entonija) Blinkena i ministra spoljnih poslova (Brazila) Karlosa Fransa, ali sve je u redu, putovanje neće izazvati nikakvu nelagodu“, rekao je Mourao u intervjuu za „Valor ekonomiko“.
Potpredsednik je napomenuo da će ruski predsednik ugošćavanjem brazilskog lidera „moći da pokaže da nije izolovan“ i dodao da su „u toj borbi svi u pravu“.
„Putin insistira da Ukrajina ne ulazi u NATO, jer je to crvena linija koja ide od Baltičkog mora do Karpata, koji služe kao tampon-zona za Evropu. Ako se vratimo na Napoleonove ratove, Rusija je napadana svake 33 godine. Narod to pamti“, istakao je Mourao.
Brazilski političar nije hteo da komentariše namere Rusije da spreči članstvo Ukrajine u NATO-u, ističući potrebu da se pronađe mirno rešenje za krizu u regionu.
Bolsonaro će biti u zvaničnoj poseti Rusije od 14. do 17. februara; nakon toga će predsednik Brazila posetiti Mađarsku. Bolsonaro je ranije izjavio da ne namerava da pokreće pitanje Ukrajine u pregovorima sa ruskim kolegom.
Brazilski list „Folja de Sao Paulo“ ranije je, pozivajući se na izvore, pisao da Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na vladu Bolsonara da otkaže put u Rusiju u svetlu tenzija oko Ukrajine.
Poslednjih meseci Vašington i Brisel optužuju Moskvu da planira „invaziju” na Ukrajinu i pojačavaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi. Moskva odbacuje sve tvrdnje, ističući da premešta trupe unutar svoje teritorije. Ruska strana takođe podseća da ne učestvuje u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da ne krši nikakve sporazume, za razliku od Kijeva koji ne poštuje Minske sporazuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala