- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tamna strana Dana zaljubljenih

CC0 / / Luperkalija (oko 1635), Andrea Kamasej,, Madrid, Muzej Prado
Luperkalija (oko 1635), Andrea Kamasej,, Madrid, Muzej Prado - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Iako se već godinama veliki broj ljudi širom sveta žali na to kako je Dan zaljubljenih običan kapitalistički trik – uvek može biti gore. Tome svedoče i brojne istorijske beleške. Dan zaljubljenih kroz istoriju ne da nije bio romantičan, nego je bio morbidan.
Znamo da su stari Rimljani imali čudne običaje, no Luperkalije koje su slavili između 13. i 15. februara bile su posebno „čudne“. Naime, stari običaj bio je da se tada čisti grad od zlih duhova. Samim time, prizivala bi se plodnost, ali i zdravlje. Običaj je nalagao da glava kuće žrtvuje kozu i psa, a onda njihovim leševima udara ženu – kako bi ona postala što plodnija.
„Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene je zapravo trebalo da se nude muškarcima da ih udaraju. Verovale su da će ih to učiniti plodnijima“, rekao je Noel Lenski, istoričar sa Univerziteta Kolorado u Bulderu.
Naime, prema starom verovanju, ova je svetkovina nastala od još ranije svetkovine koja se zvala Februa, a samo njeno ime dolazi od latinskog naziva za mesec februar.
Ako idemo još dalje u etimologiju, sam naziv za februar dolazi od Feba, odnosno Apolona. Sam bog Apolon nosio je naziv Feb. Poznata je stara latinska izreka koja kaže: „Posle oblaka, Feb“, a danas nam je mnogo poznatija u obliku: „Posle kiše, dolazi sunce“.
Bog koji se slavio na Luperkalijama bio je Luperk, a sveštenici koji su vodili celu svetkovinu zvali su se „vučja braća“.
Luperkal je bila i pećina gde je, prema predaji, vučica podojila Romula i Rema.
Postojao je i običaj prema kojem bi organizovali i svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci izvlačili imena žena. Potom bi se spojili i ostali zajedno tokom festivala, a možda i kasnije, prenosi B92.

Ko je uopšte Valentin zbog kog se slavi Dan zaljubljenih?

Valentin je bio episkop i mučenik koji je pomagao pogubljenim hrišćanima protivno zapovedi cara Klaudija Drugog Gotskog, venčava mlade zaljubljene parove. Car je smatrao da će mladi venčani mladići radije ostajati kod kuće nego ići u rat. Zato ga je u večernjim satima 14. februara 269. godine na Flaminijskom putu u gradu Rimu dao na pogubljenje. Nad njegovim je grobom u 4. veku izgrađena bazilika i od je tada taj svetac počeo da se slavi među hrišćanima.
U 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih (dan zaljubljenih), što se održalo do danas.
Dan Svetog Valentina kod katolika je 14. februar, dok je u pravoslavnom kalendaru tog dana Sveti Trifun. „Dan ljubavi i vina”.
Boris Malagurski - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2018
Malagurski: Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih? (video)
Dan zaljubljenih - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2015
Dan zaljubljenih: Praznik ljubavi ili praznik kiča?
Romantični sastanak - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
CIA tvitnula bizarnu poruku povodom takozvanog Dana zaljubljenih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala