- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odluka o državljanstvu podijelila crnogorsku javnost, protiv Krivokapića podneta tužba

© SputnikPasoš Crne Gore
Pasoš Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Odluka odlazeće vlade Crne Gore da tokom skupštinske rasprave o tome da li joj izglasati nepovjerenje usvoji izmjene odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, kojim se ta procedura olakšava i ubrzava, izazvala je različite reakcije crnogorske javnosti. Dok jedni smatraju da je odluka po evropskim standardima, opozicija negoduje.
Smatra se da do deset hiljada ljudi čeka da dobije crnogorsko državljanstvo, što u zemlji u kojoj par hiljada glasova odlučuje ko će njome vladati, znači veliku brojku.

SDP podnela krivičnu prijavu protiv Krivokapića

Zbog ove odluke vlade opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je krivičnu prijavu protiv sada premijera u tehničkom mandatu Zdravka Krivokapića.
Poslanik Socijaldemodratske partije (SDP) Mirko Stanić podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Zdravka Krivokapića.
Kako se navodi u prijavi, Krivokapić je 4.2.2022. na telefonskoj sjednici Vlade, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, znajući da je isto zabranjeno, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, prekoračenjem granica svojih ovlašćenja i bez zakonskog utemeljenja, suprotno članu 27 Zakona o državnoj upravi, bez konsultacija sa ovlašćenim predlagačem materijala - Ministarstvom unutrašnjih poslova i ministrom Sergejem Sekulovićem, bez prisustva ministra predlagača i bez konsultacija sa Komisijom za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, donio Predlog Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.
Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore u ostavci i lider Građanskog pokreta URA, izjavio je nedavno da će odluka vlade, koja je usvojena tokom skupštinske rasprave o njenom nepoverenju, da se olakša prijem u crnogorsko državljanstvo, biti poništena.
On je novinarima rekao da će ta odluka biti poništena jer nije dobila saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova.
„Apelujem na kolege (iz Vlade) da u tehničkom mandatu ne donosimo odluke koje mogu da budu štetne i iritantne. Da se ne bi radilo kao što je Demokratska partija socijalista, da se pune institucije, troši budžetska rezerva…“, rekao je Abazović novinarima prošle sedmice.

Šta se menja

Dok je trajala rasprava u parlamentu, vlada je na elektronskoj sednici, mimo znanja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, usvojila Odluku o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.
Vlada je prije godinu dana odustala od usvajanja te odluke nakon protesta građana i opozicije koja je tvrdila da se time želi prekrojiti birački spisak. Oni su tada blokirali pojedine saobraćajnice, a organizator protesta bio je Patriotsko-komitski savez.
Usvojenim izmjenama odluke kao jedan od uslova za dobijanje crnogorskog državljanstva, pored trajnog boravka računaće se i privremeni, što do sada nije bio slučaj.
Izmjenama odluke omogućeno je da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada privremeni boravak, koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vrijeme potrebno za sticanje državljanstva.
Zakonom je propisano da se crnogorsko državljanstvo može steći prijemom ako neko, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahteva, dok je odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumijeva stalni boravak.
Pojedini pravni stručnjaci su ocijenili da je ta odluka sporna, politički i krivično-pravno.

Evropski standardi

Božidar Čarmak, vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, kaže da se donošenjem te odluke postižu evropski standardi.
„Donošenje i izmjena Odluke nalazi se u isključivoj nadležnosti Vlade Crne Gore, kako u pogledu pripreme predloga, tako i u pogledu usvajanja u skladu sa članom 17 Zakona o crnogorskom državljanstvu. Zbog toga čudi pritisak kolega iz drugih oblasti javne uprave koji svoje izjave daju suprotno propisanim zakonskim nadležnostima iz člana 17 Zakona o crnogorskom državljanstvu, šireći svoju nadležnost na obaveze Vlade, umjesto da crpe svoju nadležnost iz naloga i obaveza Vlade. Posebno čudi i zabrinjava pritisak nekih kolega iz javne uprave, sa elementima službenog, ali i javnog navođenja na protivpravni uticaj, na upravu i direktora Službenog lista, da donijetu Odluku ne objavi, suprotno svim svojim službenim obavezama iz Zakona o objavljivanju propisa i drugih akata“, kazao je Čarmak.
Crnogorska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
REGION
„Zlatni pasoši“: Crna Gora pod nadzorom Evropske komisije
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
REGION
Crna Gora: Izglasano nepoverenje Vladi, DPS slavi
Grad Budva u izgradnji - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
RUSIJA
Rusi pohrlili u Crnu Goru po pasoše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala