- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Zlatni pasoši“: Crna Gora pod nadzorom Evropske komisije

© AFP 2023 / Dimitar DilkoffCrnogorska zastava
Crnogorska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Evropska komisija saopštila je da trenutno prati program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori, pošto je on produžen na još godinu dana.
„Evropska komisija trenutno prati planirane i postojeće šeme u nekoliko zemalja, uključujući karipska ostrva i istočnoevropske zemlje Albaniju, Moldaviju i Crnu Goru“, objavio je Rojters.
Slični programi postoje na Kipru i Malti, dve države članice EU, koje se trenutno suočavaju sa pravnim izazovima zbog pozicije zvaničnog Brisela.
Povod za oglašavanje Evropske komisije je predlog da se suspenduje mehanizam putovanja bez viza između EU i južnopacifičke države Vanuatu. Ovaj potez, koji bi bio prvi na globalnom nivou, ima za cilj suzbijanje prakse nuđenja „zlatnih pasoša“.
U Vanuatuu stranci mogu da dobiju državljanstvo i pasoš u zamenu za minimalno ulaganje od 130.000 dolara.
Evropska komisija je izdala upozorenje da će preduzeti ovaj korak ako Vanuatu ne promeni svoj program ulaganja u zamenu za pasoš.
Predlog sada ide na odobrenje pojedinačnim državama članicama EU, prenosi RTCG.
Kako je propisano u Crnoj Gori, stranci koji žele crnogorski ekonomski pasoš, treba da dostave potvrde o uplati 15.000 evra za onog ko se prijavljuje i po 10.000 za najviše četiri člana porodice, a za svakog sledećeg člana još 50.000 evra.
Takođe, stranac mora da podnese dokaz da je ovlašćeni agent dao pozitivno mišljenje, te dokaz o poreklu novca koji ulaže u Crnu Goru.
Podnosioci zahteva treba da uplate državi još 100.000 evra po zahtevu, za razvojne projekte u manje razvijenim sredinama, odnosno 450.000 ukoliko ulaže u Podgorici i na primorju ili 250.000 evra ukoliko su u pitanju projekti u severnom ili središnjem regionu Crne Gore.
Ostrvo Sveti Nikola u Jadranskom moru kod Budve - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
SVET
Najbogatiji Crnogorac želi da se vrati u svoju zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala