- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moguće provokacije: Rusija izvršila optimizaciju diplomatskog kadra u Ukrajini

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Rusija je donela odluku da izvrši optimizaciju kadra u ruskim diplomatskim predstavništvima u Ukrajini, strahujući od mogućih provokacija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U ovoj situaciji, strahujući od mogućih provokacija kijevskog režima ili trećih zemalja, zaista smo doneli odluku o izvesnoj optimizaciji kadra ruskih diplomatskih misija u Ukrajini. Skrećemo pažnju na to da naše ambasade i konzulati nastavljaju da vrše svoje osnovne funkcije“, objavljeno je na sajtu MIP Rusije.

Zaharova je podsetila da su se pre skoro mesec dana u brojnim zapadnim medijima poput „Njujork tajmsa“ pojavile glasine o navodnoj „evakuaciji“ ruskih diplomata iz Ukrajine. Prema njenim rečima, to je bilo u vreme božićnih praznika kada je nekoliko dece ruskih diplomata u Ukrajini otišlo u posetu dekama i bakama.

„Kako sada razumemo, cilj tih falsifikata bilo je stvaranje informativnih paravana za početak evakuacije američkih, britanskih, australijskih, kanadskih i drugih diplomata i njihovih porodica iz ambasada tih zemalja u Ukrajini. Juče je Izrael najavio evakuaciju“, prokomentarisala je portparolka.

Osvrnula se i na isporuku zapadnog oružja Ukrajini istakavši da, s obzirom na značajan uticaj koji Vašington i London imaju na Kijev i uopšte njihovu ulogu u upravljanju procesima u Ukrajini, Rusija zaključuje da „britanske i američke kolege očigledno znaju za neke vojne akcije koje se pripremaju u Ukrajini, a koje su u stanju da značajno zakomplikuju situaciju u sferi bezbednosti“.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Trg Nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SVET
Brisel, London i Tel Aviv povlače osoblje, savetuju da se ne putuje u Ukrajinu
Zgrada ambasade SAD u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
SVET
Amerika ponovo pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala