- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika ponovo pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada ambasade SAD u Kijevu
Zgrada ambasade SAD u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Američka ambasada u Kijevu ponovo je pozvala svoje državljane da napuste teritoriju Ukrajine zbog nepredvidive bezbednosne situacije u zemlji, predloživši im spisak zemalja u koje je moguć odlazak, navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva.
„Bezbednosna situacija je i dalje nepredvidiva u svetlu povećane opasnosti od vojnih dejstava Rusije i mogla bi da se pogorša bez upozorenja. Ambasada SAD poziva građane SAD u Ukrajini da razmotre mogućnost odlaska koristeći komercijalne ili druge dostupne privatne opcije prevoza“, saopštila je ambasada.
Američko diplomatsko predstavništvo predložilo je svojim građanima da otputuju u zemlje susedne Ukrajini, kao što su Poljska, Slovačka, Mađarska, Rumunija i Moldavija. Istovremeno, ambasada ne preporučuje ulazak u Moldaviju preko Pridnjestrovlja, pošto će u tom slučaju diplomatsko predstavništvo imati „ograničen pristup“ i neće moći da pruži punopravnu pomoć građanima.
Ambasada je dodala da izdaje kredite za one američke građane koji trenutno nisu u mogućnosti da kupe kartu za komercijalni let za Sjedinjene Američke Države.
Ranije je američki Stejt department saopštio da je dozvolio dobrovoljni odlazak dela diplomatskog osoblja iz Ukrajine i naložio svim članovima porodica da napuste zemlju, a građanima SAD preporučeno je da napuste zemlju komercijalnim letovima. Upozorenje resora obrazloženo je rizikom od naglog pogoršanja bezbednosne situacije.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
SVET
Vašington počeo evakuaciju diplomata iz Ukrajine, ne preporučuju putovanje u Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala