- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Teleskop uočio najenergičniju svetlost sa Jupitera ikada viđenu

 - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Koristeći Nasinu svemirsku opservatoriju „Nuklearni spektroskopski teleskopski niz“ (NuSTAR), tim naučnika je uspeo da otkrije nešto što se čini da je najenergičnija svetlost ikada viđena na Jupiteru.
Novo istraživanje je takođe dalo potencijalni odgovor na to zašto letelica „Uliks“, koja je izvršila prelet Jupitera 1992. nije otkrila nikakve Iks-zrake.
Svetlost, koja je u prirodi rendgensko zračenje, takođe izgleda kao najenergeičnija svetlost na bilo kojoj planeti u Sunčevom sistemu, osim na Zemlji.
Kako mediji ističu, ovo nije prvi put da su rendgenski zraci primećeni na Jupiteru, jer su Nasine rendgenska opservatorije i ranije otkrivale Iks-zrake koje proizvode Jupiterove aurore koje se pojavljuju kada joni iz jednog od satelita džinovske planete stupaju u interakciju sa Jupiterovom atmosferom, prenosi portal Spejs.
Međutim, čini se da nova studija potvrđuje da elektroni iz Jupitera mogu izazvati rendgenske zrake čak i moćnije od aurora.

„Za planete je prilično izazovno da generišu rendgenske zrake u opsegu koji detektuje NuSTAR“, rekla je Kaja Mori, astrofizičarka sa Univerziteta Kolumbija i vodeći autor nove studije. „Ali Jupiter ima ogromno magnetno polje i veoma se brzo okreće. Te dve karakteristike znače da se magnetosfera planete ponaša kao džinovski akcelerator čestica, i to je ono što čini moguće emisije veće energije.“

Novo istraživanje takođe pomaže da se objasni zašto svemirska letelica „Uliks“koja je izvela obilazak Jupitera 1992. nije otkrila nikakve rendgenske zrake tamo: istraživači uključeni u novu studiju ukazuju da rendgenski zraci „postaju slabiji pri višim energijama“, zbog mehanizmu koji ih proizvodi, i verovatno su bili previše slabi da bi „Uliks“ mogao da ih obradi.
This artist’s impression shows the first interstellar asteroid, `Oumuamua - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Svemirska letelica sa Zemlje još uvek može da stigne do Oumuamue, plan je spreman
Asteroid near the Earth - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zemlju uhodi asteroid „trojanac“
Planeta u zvezdanom sistemu sa dva sunca - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko iznenađenje za astronome: Otkrivena čudna planeta, nalazi se gde nikako ne može da bude
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala