- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svemirska letelica sa Zemlje još uvek može da stigne do Oumuamue, plan je spreman

CC BY 4.0 / ESO/M. Kornmesser / The first interstellar asteroid, `OumuamuaThis artist’s impression shows the first interstellar asteroid, `Oumuamua
This artist’s impression shows the first interstellar asteroid, `Oumuamua - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Tim istraživača smislio je plan koji precizira kako bi svemirska letelica, ako bude lansirana u narednih nekoliko godina, mogla da sustigne zagonetni međuzvezdani objekat poznat kao Oumuamua i da ga uslika izbliza.
Iako je tim već predao plan Nasi, ostaje da se vidi da li će njihov predlog biti usvojen.
Poreklom negde izvan našeg Sunčevog sistema, Oumuamua je prošao pored Zemlje 2017. i trenutno se, prema procenama, nalazi negde izvan Neptunove orbite, krećući se ka sazvežđu Pegaz. Istraživači iz neprofitne Inicijative za međuzvezdane studije (i4is) registrovane u Velikoj Britaniji zajedno sa svojim kolege iz SAD i Evrope navode da bi svemirska letelica lansirana do 2028. ipak mogla da sustigne taj objekat.

„Ono što nam treba je njegova fotografija, izbliza, fotografija sa lica mesta. A jedini način na koji to možemo da uradimo je slanje misije“, rekao je Adam Hiberd, softverski inženjer u i4is-u i glavni autor studije.

U okviru takozvanog „Projekta Lira“ koji je predložio tim, svemirska letelica lansirana sa Zemlje bi se zaletela pored Venere i naše planete, što bi joj omogućilo da stigne do Jupitera sa minimalnim gorivom. Zatim bi letelica sagorevala gorivo da bi ubrzala i prošla pored Jupitera ka Oumuamui brzinom od oko 133.200 kilometara na sat, prenosi međunarodni Sputnjik.

„Jupiter ima hiljaditi deo mase Sunca — tako da je mnogo manje masivan — i ne dobijate baš toliko muzike za te pare, ali stižete tamo prilično velikom brzinom“, objasnio je Hiberd.

Iako je tim već predao plan projekta za Nasino istraživanje koje se radi na svakih deset godina, ostaje da se vidi da li će njihov predlog biti sproveden.

„Videćemo šta će biti od tog plana. Pokušavamo da dobijemo ohrabrenje od naučne zajednice – na kraju krajeva, to bi rešilo mnoga njihova pitanja“, rekao je Hiberd.

Space  exploration - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Algoritam pronašao 60 potencijalno nastanjivih planeta
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Složeno srce Mlečnog puta“: Astronomi uspeli da snime centar naše galaksije /foto/
Pentagonu bi uskoro moglo da bude zabranjeno korišćenje ruskih ili kineskih satelita za vremensku prognozu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Amerika zabrinuta: Kinezi „svemirskim tegljačem“ izvukli satelit iz orbite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala