- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruskoj senzaciji ukinuta suspenzija, MOK zahteva suđenje!

© AP Photo / Natacha PisarenkoKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Kamila Valijeva, petnaestogodišnja ruska zvezda u umetničkom klizanju, moći će da nastavi da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu nakon što joj je ukinuta suspenzija. Ipak, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naložio suđenje.
Valijeva je dobila pozitivan test na trimetazidin i suspendovana je nakon što je Ruska antidoping agencija (RUSADA) to saznala 8. februara, ali je samo dan kasnije suspenzija ukinuta, saopštila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).
Petnaestogodišnja Ruskinja je osvojila zlato na timskom takmičenju u Pekingu sa reprezentacijom Rusije, nakon što je ušla je u istoriju Igara kao prva takmičarka koja je uspela da izvede potpuni četvorostruki skok.
„Valijeva je uložila žalbu na privremenu suspenziju 9. februara i RUSADA je odlučila da je ukine, pa je samim tim ovoj sportistkinji dozvoljeno da nastavi da se takmiči na Olimpijskim igrama. Razlog ovakve odluke biće saopšten svima što je pre moguće“, navedeno je u saopštenju ITA.
Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je objavio da će pokrenuti žalbu protiv odluke RUSADA i da će o svemu odlučiti Sud za sportsku arbitražu (CAS).
Valijevoj je do kraja ZOI ostalo da se takmiči i individualno. Kratki program se održava 15, a slobodni 17. februara, tako da će odluka CAS-a morati da dođe pre toga.
„MOK koristi svoje pravo da se žali na odluku da se Valijevoj dozvoli nastavak takmičenja. S obzirom da je MOK delegirao nadležnost ITA, slučaj će čuti CAS po zahtevu ITA. MOK neće čekati obrazloženje odluke RUSADA da Valijevoj ukine suspenziju, jer individualno takmičenje počinje 15. februara, pa konačna odluka mora biti donesena pre toga“, piše u pomenutom saopštenju i dodaje se da će Valijevoj „biti dozvoljeno da zatraži otvaranje uzorka B“.
Portparol MOK-a Mark Adams je naveo potrebu za opširnom istragom i analizom celog slučaja.
„Čuli smo razne glasine i očekujemo dodatno objašnjenje, ali je jasno da je glavni dokument objavljen. MOK je stoprocentno protiv dopinga i sprovodi temeljnu istragu svakog slučaja, ali to sada još nije urađeno. Posebno s obzirom da pričamo o maloletnoj devojci“, izjavio je Adams.
Podsetimo, Valijevoj je ovo prva godina da se takmiči sa odraslima. Prethodno je osvojila Evropski šampionat i prvenstvo Rusije, a vlasnica je raznih rekorda u mlađim kategorijama.
Reprezentacija Rusije u umetničkom klizanju - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Alarm u timu Rusije: „Beležite svaki svoj korak“
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Novinar besan zbog drame u Pekingu: „Šta ste, kog đavola, čekali? Hoće da izbace Kamilu i Rusiju!“
Reprezentacija Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
SPORT
Nemačkoj su „skresana krila“ – Rusija slavi medalju kojoj se nije nadala: „Ljut sam i ne razumem!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala