Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Vikipedija“ na srpskom drugi put najbolja na svetu

© Flickr / throwthedamnthingVikipedija logo
Vikipedija logo - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Globalna kampanja uređivanja referenci svrstala je „Vikipediju“ na srpskom jeziku na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na ovoj elektronskoj enciklopediji drugu godinu zaredom, saopšteno je iz „Vikimedijine zajednice Republike Srpske“.
Ukupno 25 urednika „Vikipedije“ na srpskom jeziku unelo je čak 10.080 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je zauzela prvo mesto na svetu“, istaknuto je u saopštenju.
„Vikimedijina zajednica Republike Srpske“ je u saradnji sa „Vikimedijom Srbije“ učestvovala u kampanji dodavanja referenci na „Vikipediji“ #1Lib1ReF (jedan bibliotekar, jedna referenca).
Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i ostali zainteresovani pojedinci.
Osim „Vikimedijinih“ organizacija, u kampanji su učestvovale biblioteke iz Srbije i Republike Srpske, i to Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Biblioteka grada Beograda, Narodna biblioteka „Dr Ljubo Mihić“ Ljubinje, Biblioteka Osnovne škole „Vuk Karadžić" Višegrad i Narodna biblioteka „Vojislav Lubarda“ Rogatica, prenosi portal Nezavisne.
„Sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela ‘Vikipedija‘ na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji. Iza ‘Vikipedije’ na srpskom slijede ‘Vikipedija’ na katalonskom sa unijetih 1.915 referenci i ‘Vikipedija’ na poljskom sa 1.355“, navedeno je u saopštenju.
Najbolji urednik kampanje je urednica „Vikipedije“ na srpskom jeziku Nikolina Šepić, sa više od 6.600 unetih referenci.
Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine, u susret rođendanu „Vikipedije“, radi povećanja pouzdanosti i proverljivosti članaka koji se na njoj nalaze.
„‘Vikipedija‘ je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci. Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije – ‘Vikipedije‘“, navedeno je u saopštenju.
Vikipedija na srpskom jeziku“ je nastala 16. februara 2003. godine u 21.52 časova, od strane anonimnog korisnika sa IP adrese 217.120.4.140 najverovatnije iz Haga u Holandiji. U isto vreme je kreirana i „Vikipedijom na hrvatskom jeziku“, a pre toga je postojala zajednička „Vikipedija na srpskohrvatskom jeziku“.
Stranica društvene mreže Fejsbuk - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SVET
„Meta“ preti povlačenjem „Fejsbuka“ i „Instagrama“ iz Evrope
Predsednik Rusije Vladimir Putin na predstavljanju Velike ruske enciklopedije - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2017
Putin dobio 35 tomova Velike enciklopedije
Predsednik Rusije Vladimir Putin na predstavljanju Velike ruske enciklopedije - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2019
Medvedev potpisao uredbu o osnivanju digitalne „Velike ruske enciklopedije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala