- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kon: U završnici smo pandemije

© Sputnik / Lola ĐorđevićRed ispred kovid ambulante
Red ispred kovid ambulante - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da smo izašli iz maksimuma novozaraženih virusom korona i da se nalazimo u završnici pandemije.
„Nije jednako u celoj Srbiji, ali se ne može zanemariti da je reprodukciona stopa ispod jedan, iz nedelje u nedelju biće manje zaraženih“, smatra Kon.
On je ukazao da se restrukturirao broj novozaraženih, kojih je nakon Nove godine bilo najviše — 60 odsto, u uzrastu između 20 i 50 godina, a da je sada taj uzrast zastupljen sa 37 odsto u ukupnom broju novozaraženih dnevno.
„To se prelilo na dečiji uzrast, od 0 do 20 godina, koji je bio oko 10 odsto, danas je preko 16 odsto. Prelilo se na starije, danas je prvi put u uzrastu preko 70 godina oko 10 odsto, preko 80 oko četiri odsto. Kad to sagledamo, jasno je zašto se pune bolnice i dalje, bolest je prešla na starije“, ukazao je Kon.
S obzirom na to da nas naredne nedelje čeka Sretenje i raspust, Kon je za RTS naveo da su povratnici sa skijanja i drugih događaja vrlo često zarazni i da se mora apelovati na svest, pogotovo roditelja dece.
Prema njegovim rečima, na dnevnom nivou bilo bi i 10 puta manje umrlih da je vakcinisano više od 80 odsto stanovništva.

„Završnica pandemijskog toka bolesti“

Komentarišući ukidanje karantina za zaražene u Britaniji, Kon je ocenio da ovo što se dešava u svetu svetu jeste završnica pandemijskog toka bolesti.
„U toj završnici normalno je da se popuštaju mere tamo gde ste uradili sve što je bilo moguće. Nemoguće je trajno nastaviti život sa merama kakve su bile. Treba shvatiti da virus korona nestati neće. On je opstao na planeti, to smo shvatili u junu prošle godine, kad su počeli da obolevaju vakcinisani u Izraelu, jasno je bilo da dolazi do proboja imuniteta, jer se radi o mrtvoj vakcini, ali niko nije očekivao da će tako brzo ići“, napomenuo je Kon.
Kon očekuje da će kovid biti bolest za koju će se vakcinisati jednom godišnje kao kod gripa.
„To će iz epidemijske situacije da pređe u endemsku bolest gde će bolest i dalje postojati, jer čovečanstvo nije našlo način da se izbori. Biće kontinent kao što je Afrika gde nema dvocifrenog broja vakcinisanih, virus će da cirkuliše i da se menja i vraćaće se nazad, kad se vrati — dočekaće ga imunitet populacije“, kazao je Kon.
Testiranje u privatnim labaratorijama - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
SRBIJA
U Srbiji još 11.121 slučaj zaraženih koronom, preminule 63 osobe
Mladi Šveđani snimljeni u Malmeu po ukidanju mera - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SVET
Šta se to dogodilo u Švedskoj: Od ponoći sve ukinuto – maske, testiranje, kovid-potvrde, distanciranje
Medicinski tehničar priprema špric sa vakcinom  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SVET
Obrt u Austriji! Tek što je krenula obavezna vakcinacija, virusolog tvrdi da ona nije potrebna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala