- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se to dogodilo u Švedskoj: Od ponoći sve ukinuto – maske, testiranje, kovid-potvrde, distanciranje

© AFP 2023 / JOHAN NILSSONMladi Šveđani snimljeni u Malmeu po ukidanju mera
Mladi Šveđani snimljeni u Malmeu po ukidanju mera - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Švedska je tačno u ponoć, nepune dve godine od početka pandemije, ukinula sve epidemiološke mere, prestala sa masovnim i besplatnim testiranjem na kovid 19 i otvorila granice za sve građane Evropske unije bez ograničenja.
Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale sa istaknutih mesta u švedskim medijima. Ova država je poslednjih dana beležila na desetine hiljada zaraženih, ali od jutros samo podseća nevakcinisane da izbegavaju gužve u zatvorenom prostoru i preporučuje svima koji imaju simptome kovida 19 da ostanu kod kuće.

Gotovo je sa restrikcijama

„Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni saveti za nevakcinisane osobe. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju da se testiraju, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Za njih postoje posebna pravila ponašanja“, rekla je švedska ministarka zdravstva Lena Halengren.
„I dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu. Ako ste dobili dve doze, treba da uzmete i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri“, dodala je ona.

Koje mere su ukinute?

Od danas više ne važe epidemiološke mere: obavezna kontrola kovid-potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom sa više od 50 osoba, obavezna mesta za sedenje za sva javna okupljanja u zatvorenom, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 kvadratnih metara prostora po učesniku.
Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23:00, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, da javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju da osiguraju najmanje 10 kvadratnih metara prostora po posetiocu.
Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbegavaju učešće u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerziteti delimično nastavu održavaju na daljinu i da se u slučaju gužve u javnom prevozu nosi maska.
Građani EU i Švajcarske na ulasku u Švedsku više ne moraju da dokazuju da su vakcinisani i da su negativni.

Sačuvana privreda, važan je bio svaki čovek, a ne samo kompanije

Poseban pandemijski režim i dalje važi za zaposlene i bolesnike i zdravstvenom sistemu, kao i za zaposlene i korisnike usluga socijalne službe. Oni će i dalje biti testirani ako postoji sumnja, a u zdravstvenim ustanovama će se još neko vreme nositi maske.
Zanimljivo je i da kovid 19 zasad ostaje društveno opasna bolest u Švedskoj, a ministarka Helengren je najavila mogućnost ukidanja takve kvalifikacije početkom aprila.
Izlazak iz dosadašnjeg režima zasnovan je na visokom broju vakcinisanih, relativno niskoj stopi smrtnosti tokom pandemije i stabilnom broju pacijenata na intenzivnoj nezi bez obzira na veliki rast broja zaraženih s pojavom soja omikron, piše Indeks.
„Mislim da ono, što smo svi zajedno postigli u prošle dve godine, možemo nazvati uspehom. Nismo zatvorili škole, uspeli smo da sačuvamo privredu iako se radilo od kuće i nismo se fokusirali samo na velike kompanije nego i na pojedinca. Postojala je odlučnost da iz krize, koja nas je tako snažno i sveobuhvatno pogodila, moramo da izađemo što je moguće bezbolnije“, zaključila je ministarka Halengren.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala