- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Obrt u Austriji! Tek što je krenula obavezna vakcinacija, virusolog tvrdi da ona nije potrebna

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMedicinski tehničar priprema špric sa vakcinom
Medicinski tehničar priprema špric sa vakcinom  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Samo što je Zakon o obaveznoj vakcinaciji stupio na snagu u Austriji, poznati austrijski virusolog Norbert Novotni tvrdi da obavezna vakcinacija više nije potrebna. On je preporučio vlastima da ne kažnjavaju nevakcinisane.
„Zakon o obaveznoj vakcinaciji ima veze sa talasom delta soja, i s tim u vezi je bio opravdan“, objasnio je on za javni servis ORF dodajući da su tada bolnice bile pune.
Sada, kada je zemlja suočena sa talasom omikron soja, sa jasno blažim oblikom oboljenja, ta mera, smatra Novotni, nije više potrebna.
Prema njegovim rečima, omikron soj je mutacija u pravom smeru, smeru ka sezonskom virusu. Novotni ističe da će na jesen i zimu virus i ubuduće biti prisutan, ali da se protiv njega stanovništvo može zaštititi vakcinom. Uz to on je uveren da striktne mere, kao lokdaun ili ograničenja u ugostiteljstvu i trgovini više neće biti potrebne.
Novotni preporučuje vlastima da ne povećavaju razdor u društvu i ne kažnjavaju. Nevakcinisani, međutim, treba da plate, ali na drugačiji način, to jest treba da plaćaju testiranje, preneo je Tanjug.
Prethodno je Komisija za upravljanje pandemijom u Austriji (GECKO) savetovala da se prema omikron soju virusa korona treba ophoditi kao prema gripu.
U izveštaju GECKO se procenjuje da je do sada 93 odsto stanovništva bilo u kontaktu sa virusom ili je vakcinisano, kao i da omikron doprinosi daljem opštem razvoju imunog odgovora.
Pored toga eksperti ukazuju da se omikron, po opasnosti, treba posmatrati kao klasičan grip, te bi, ako broj novozaraženih narednih meseci bude pao, trebalo da se primene strukture za nadzor influence.
Ukoliko ne dođe do novih mutacija sa većom patogenošću, imunitet stanovništva kroz vakcinu ili preležani kovid-19 je na visokom nivou, a i ima dovoljno lekova i vakcina, da bi na jesen moglo da se pređe na klasično praćenje kao u slučaju gripa, navodi se u izveštaju. Ukoliko bi se pojavio jedan novi soj onda bi ponovo mnogo toga bilo otvoreno, smatra GECKO.
Kada je reč o vakcinaciji, GECKO smatra korisnim četvrtu dozu šest do devet meseci posle buster doze.
Ta četvrta doza bi ne samo poboljšala individualnu zaštitu, već bi i podstakla efekte buster doze širenje infekcije.
Zgrada parlamenta Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
SVET
Austrija uvela obaveznu vakcinaciju
Atmosfera na ulicama Beča prvog dana stupanja na snagu zaključavanja Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SVET
Austrija obara korona rekorde i optužuje Balkance
Beč - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
SVET
U Lincu otvorena nova radna mesta, opis posla – kažnjavanje nevakcinisanih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala