Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hočevar: Odnos sa SPC dobar, Katolička crkva nije samo hrvatska

© Wikipedia / Stebunik Važno je da postoji jedan moralni autoritet, neko ko jednostavno nosi u svom srcu, u svom razumu, brigu za čitavo čovečanstvo. Logično je da su se razvijale autokefalne crkve, ali vi treba da znate da i te crkve imaju neku povezanost, inače ne bi mogle biti prave crkve, ukoliko među njima nema jedinstva
Važno je da postoji jedan moralni autoritet, neko ko jednostavno nosi u svom srcu, u svom razumu, brigu za čitavo čovečanstvo. Logično je da su se razvijale autokefalne crkve, ali vi treba da znate da i te crkve imaju neku povezanost, inače ne bi mogle biti prave crkve, ukoliko među njima nema jedinstva - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar izjavio je danas da veruje da saradnja naroda i crkava na Balkanu može podstaći duhovnu obnovu Evrope, koja je u krizi, ocenjujući da je odnos SPC i Katoličke crkve u Srbiji dobar, ali da postoje duhovi prošlosti koji nisu još prevaziđeni, uz konstataciju da Katolička crkva nije samo hrvatska.
Beogradski nadbiskup našao se ovih dana u centru pažnje, ne samo ovdašnje javnosti, kada je objavljeno da su mu obijena kola i ukraden kofer sa stvari stvarima koje služe isključivo za verskih obred, što je on ocenio kao običnu krađu, od koje ne treba praviti skandal, niti pokušavati da se na bilo koji način širi verska netrpeljivost.
Katolički poglavar ističe da je u Srbiji svuda dobro primljen, da ima odlične odnose sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i da često razgovaraju o pitanjima koja nisu samo verska, već i o svim drugim koja doprinose unapređivanju međusobnih odnosa.
„Gledano pravno i po dokumentima, među nama nema nikakvih problema. I inače, moram da kažem da svuda susrećem velike simpatije. Zapravo sam iznenađen da sam svuda tako lepo primljen“, ističe Hočevar.
Na pitanje kako ocenjuje položaj Katoličke crkve u Srbiji, Hočevar odgovara da je on generalno dobar, ali da ima mnogo predrasuda i da još uvek nema dovoljno pravog prijateljstva.
„Postoje duhovi prošlosti koji nisu još svesno prevaziđeni. Sve pozivam da našu, Katoličku crkvu, ne identifikuju samo sa jednim narodom, sa kojim imate tešku prošlost, pa se često misli da je Katolička crkva samo hrvatska“, poručio je Hočevar.
On veruje da će narodi Balkana upravo tom teškom međusobnom istorijom koju su imali doći do nove sinergije i podstaći duhovnu obnovu Evrope, koja je u krizi, mada je i sam svestan da u to niko drugi ne veruje, prenosi Tanjug.
„Balkan će biti jak i na nivou Evrope, ako naše narode jače povežemo“, smatra Hočevar.
On veruje da je, posle pada komunizma, došlo vreme da EU primi neke tipične vrednosti Istočne Evrope i da je zato ovaj trenutak važan.
„Ubeđen sam da je sada najvažnije da istočna i zapadna crkva jače sarađuju i time pomognu čitavoj Evropi, koja je u krizi, i svetu da dođe do nove sinergije i intenziviranja univerzalnih vrednosti, jer hrišćanstvo donosi upravo one univerzalne vrednosti koje su stubovi zdravog života“, kaže Hočevar.
Veruje da bi u svemu tome SPC trebala da ima posebnu ulogu, kao crkva zemlje koja je na granici između istočne i zapadne Evrope i koja je uvek imala dobre odnose sa Grčkom pravoslavnom crkvom, ali i sa slovenskim delom pravoslavlja.
„SPC, sa svim poteškoćama zbog toga što njeni vernici ne žive samo u Srbiji, već i u drugim republikama, pa njegova svetost može povezivati ne samo te pravoslavce, već i druge autokefalne pravoslavne crkve. Što jača sinergija može pomoći Evropi da pronađe novi put za budućnost“, smatra beogradski nadbiskup.
Na pitanje da li je značaj saradnje Katoličke i Pravoslavne crkve u Srbiji potvrđen i obeležavanjem 100 godina diplomatskih odnosa Kraljevine Jugoslavije i Vatikana, a poseta sekretara za odnose sa državama Svete stolice Pola Galagera, značila i korak više, Hočevar kaže da će se značaj toga proširiti i na vreme koje dolazi.
„Zaboravili smo kako su srpski političari, kada se Srbija oslobodila otomanskog carstva i kada je tražila svoje mesto u Evropi, posećivali Svetu stolicu i Vatikan", rekao je i naglasio kako treba vratiti svest o značaju te saradnje koju je Kraljevina Srbija imala već tada, i da je 1914. prvi put potpisan Konkordat, što se nije ostvarilo zbog Prvog svetskog rata“, navodi Hočevar.
Na stalno aktuelno pitanje o mogućoj poseti pape Franje Srbiji, i da li je ta poseta nešto bliža posle Galagerovog boravka u Srbiji, Hočevar nema konkretan odgovor:
„Verujem da će u nekom trenutku do te posete, sasvim sigurno doći“, rekao je on.
Hočevar, pritom, naglašava da ukoliko Srbija želi da preuzme još veću ulogu u Evropi, a ona to po njegovom mišljenju može, neće to uspeti ako ne da veći značaj dijalogu sa Svetom stolicom.
„To je unutrašnja snaga koja će samo okrepiti Srbiju da može preuzeti svoju lidersku ulogu“, veruje Hočevar.
On je takođe naglasio da su Srbija i Beograd oduvek imale važan strateški značaj i mesto u istoriji sveta i hrišćanstva kojeg mnogi nisu svesni, prenosi Tanjug.
On tvrdi da je Katolička crkva uvek bila naklonjena Srbiji.
„I danas, sve katoličke crkve širom sveta zvone u 12 sati na dan kada je 1456. godine oslobođen Beograd“, istakao je Hočevar.
Patrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Radi dobra, mora postojati saradnja svih crkava
Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Patrijarh Porfirije s Lajčakom i Palmerom: Podržavam dijalog ako ne ugrožava interese crkve i Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala