Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije: Radi dobra, mora postojati saradnja svih crkava

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPatrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager
Patrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Patrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager saglasili su se i razumeli danas u manastiru Kovilj da radi dobra i pojedinca i čitavog ljudskog roda, čitave planete, mora postojati saradnja svih crkava pre svega hrišćana, rekao je poglavar SPC Porfirije.
Porfirije je nakon razgovora sa Galagerom novinarima rekao da ne postoji velika potreba da se ulažu napori da bi smo se, kako je, kazao, mi međusobno razumeli.
“To je ono sto smo razgovarali i oko čega smo se saglasili i razumeli, da radi dobra i pojedinca i jednog čoveka i dobra čitavog ljudskog roda čitave planete moramo sarađivati i međusobno raditi pre svega mi hrišćani jer ne postoji velika potreba da ulažemo napore da bi smo se međusobno razumeli", rekao je Patrijarh i istakao:
"Ali moramo sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama i koji sebe osećaju da nemaju potrebu za Bogom i deklarišu se kao nevernici”.
Patrijarh Porfirije je rekao da je zadovoljan posetom Galagera, posebno što su razgovarali u manastiru Kovilj, svojevrsnom simbolu mira.
Podsetio je da je manastir Kovilj nastao na mestu gde su se pomirile dve vojske ugarska i srpska u vreme Svetog Save, koji je tome posredovao.
“Razgovor je protekao u tom duhu, duhu Jevaljnđelja Hristovog, mi smo razgovarali o svim izazovima sa kojim se suočavaju naše crkve, a to su izazovi modernog čoveka i potrebi zajedničkog svedočenja Jevanđela modernom svetu”, rekao je patrijarh srpski.
Konstatovali su, kazao je poglavar SPC, da je sistem vrednosti koje Jevanđelje nosi i svedoči, na neki način drugačiji od mnogih drugih sistema vrednosti koji se nude modernom čoveku.
"Sistem vrednosti koji mi nudimo kao crkve, ma koliko on bio star, a star je dve hiljade godina, možda jednako moderan i najpotrebniji modernom čoveku", istakao je patrijarh Porfirije.
Naveo je da svi izazovi sa kojima se suočavaju Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, kao, kako je kazao, crkve naroda koji imaju potrebu za Hristom, kao nosiocem mira, posledica je zaborava na Hrista.

"Nije moguće da postoji nikakav mir ako nemamo mir iznutra, a nemamo ga ako nemamo zajednicu i opštenje sa Bogom", rekao je Porfirije i dodao:

"Onda tvorevina neće osvetoljubivo da nam uzvraća na naš potrošački odnos...U tom smislu vidimo mnoge ekološke probleme pa i pandemiju sa kojom se suočavamo".
Patrijarh je poručio da koliko god problemi bili materijalni I tiču se, kako je naveo, "našeg tela uvek u pozadini svih problema i rešavanja stoji duhovno polje na kojem treba da dobijemo bitku, koja se ne može dobiti bez pomoć Božje".
Prethodno novinarima se obratio šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager i poručio da je njegov današnji susret sa patrijarhom SPC Porfirijem najznačajniji deo trodnevne posete Srbiji.
Galager je nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem u manastiru Kovilj rekao da je zadovoljan susretom i ocenio da je "ovo značajan korak napred koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmenama mišljenja".
Ocenjujući ovaj susret kao "početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na usluzi čovečanstvu", Galager je rekao da je to i cilj "našeg postojanja".
Rekao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitivne razmene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koja postoji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.
Šef diplomatije Vatikana je novinarima rekao da je patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.
"Obojica su ljudi velike vere", rekao je Galager.
Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, "naše dve već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situaciji i regionu i svetu".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala