Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU i UNDP: Obustavljeni radovi na kući Džafera Deve u južnoj Kosovskoj Mitrovici

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/AgronBeqiriPh/Cropped photo / Kuća Džafera Deve u Mitrovici
Kuća Džafera Deve u Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Metohiji i Evropska unija obustavili su radove na kući Džafera Deve u južnoj Kosovskoj Mitrovici.
„Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana", navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost UNDP i EU.
Kako se dodaje, namera projekta je uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišćenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na korišćenje zajednici.
„UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve. UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama. Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija", ističe se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.
Dalje se naglašava da je UNDP zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji.
„U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica“, poručuje se u saopštenju.
Takođe se dodaje da su Projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu i Metohiji.
„Projekti su se takođe fokusirali na revitalizaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa u vidu umetnosti, muzike i zanatskih veština, i sproveli su brojne kurseve obuke i restauracione kampove posebno fokusirane na žene i mlade iz različitih zajednica. Sve intervencije doprinose jačanju poverenja i društvene kohezije, kao i povećanju poštovanja zajedničkog kulturnog nasleđa različitih zajednica i religija širom Kosova“, zaključuje se u saopštenju UNDP i EU.
Nakon što je objavljeno da je obnova kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve uključena u projekat „Kulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije“, reagovale su brojne javne ličnosti, političari i naučnici, kao i društveni delatnici iz Srbije i međunarodne zajednice koji su osudile takav projekat i podsetilina Devinu negativnu istorijsku ulogu u Drugom svetskom ratu.
Prekrižena nemačka nacistička svastika na bedžu - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SRBIJA
Od Kosova do Ukrajine: Zapad ćuti na veličanje „nacističkih junaka“
Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SRBIJA
„Deva je simbol zločina nad Srbima i Jevrejima“: Šta piše u protestnom pismu delegaciji EU
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
SRBIJA
Zašto je Hitlerov „odlikaš“ za Evropsku uniju postao simbol pomirenja na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala