Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Deva je simbol zločina nad Srbima i Jevrejima“: Šta piše u protestnom pismu delegaciji EU

© AP Photo / Kerstin JoenssonEfraim Zurof
Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Direktor Jerusalimskog centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof uputio je danas protestno pismo šefu delegacije Evropske unije u Izraelu Dimitru Cančevu povodom plana za obnavljanje kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, navodeći da je Deva simbol saradnje Albanaca sa nacistima i da takvoj osobi ne bi trebalo odavati počast.
U pismu u koje je portal Kosovo onlajn imao uvid Zurof navodi da se plaši da će eventualno pretvaranje Devine rezidencije u regionalni kulturni centar napraviti suprotan efekat, s obzirom na identitet njenog nekadašnjeg vlasnika.

"Upravo smo saznali da su Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj preduzeli rekonstrukciju i renoviranje doma ozloglašenog albanskog nacističkog saradnika Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, na Kosovu. Plan je da se rezidencija pretvori u regionalni kulturni centar. S obzirom na identitet njenog istaknutog bivšeg stanara, verovatno će postići suprotan efekat, budući da će biti odata počast pojedincu koji je odigrao istaknutu ulogu u nacističkoj okupaciji delova Srbije i u regrutovanju Albanaca za službu u diviziji Vafen-SS", navodi Zurof.

On je podsetio da je Deva imao aktivnu ulogu u borbi protiv antinacističkih srpskih i albanskih partizana, kao i u progonu i deportaciji stotina Jevreja u koncentracioni logor Sajmište.
Pored toga Zurof podseća da je kao ministar unutrašnjih poslova u kolaboracionističkoj vladi Redžepa Mitrovice Deva bio odgovoran za progon i ubistva brojnih Srba.
"Deva je simbol saradnje Albanaca sa nacistima i uloge koju su imali u zločinima nad Srbima i Jevrejima. Takvoj osobi ne treba odavati počast, niti njenu rezidenciju pretvarati u regionalni kulturni centar, jer njegova dela simboliziju ekstremističku genocidnu ideologiju", naveo je Zurof u pismu delegaciji EU.
Direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je juče da inicijativa da se na severu Kosova obnovi kuća Džaferu Devi, odanom saradniku nacista, predstavlja ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista.
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
SRBIJA
Zašto je Hitlerov „odlikaš“ za Evropsku uniju postao simbol pomirenja na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala