- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Soroš opasno nasrnuo na Kinu: Jeziva paralela sa Hitlerovim Olimpijskim igrama — Peking neće ćutati

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Osnivač Fondacije za otvoreno društvo, milijarder Džordž Soroš pozvao je na smenu kineskog predsednika Si Đinpinga, uporedivši predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. sa Olimpijskim igrama 1936. u nacističkoj Nemačkoj. Sagovornici Sputnjika saglasni su da je Soroš zaigrao opasnu igru, a da kroz njegove reči progovara američka politika.
Soroš je nazvao Kinu „najmoćnijom autoritarnom državom na svetu“ i „najvećom pretnjom sa kojom se otvorena društva danas suočavaju“.

Soroševa opasna igra u korist Amerike

Milisav Paić, diplomata u penziji i osnivač Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da je Soroš produžena ruka američke politike i da je milijarder zaigrao igru koja nije nimalo naivna.

„Soroš je u stvari u ovoj svojoj izjavi rekao da Kina postaje toliko moćna da postaje ’opasnost‘ po demokratiju u svetu. Naravno, ovo je čist ideološki nasrtaj na Kinu“, kaže Paić, primećujući da je Soroš poznat po tome da preko svojih „zalaganja za ljudska prava u stvari ulazi u unutrašnje sisteme država koje su ili konkurenti Amerike, ili su u njihovoj interesnoj sferi.

Ovo što Soroš sada radi u odnosu na Kinu je upravo, dodaje Paić, pokušaj da se kroz satanizaciju Kine i njenog rukovodstva kompromituje kineski unutrašnji put razvoja.
Džordž Soroš - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
SVET
Soroš pozvao na promenu režima u Kini, spomenuo i nacističku Nemačku /video/
„Dakle, da se podstaknu snage u Kini koje se ne slažu sa državnom politikom Kine, odnosno neka vrsta opozicije. Soroš želi da fermentiranjem određenih grupa u Kini podstakne bunt protiv sadašnje vlasti“, ističe naš sagovornik.

Kina neće ćutati

Paić napominje da je to što Soroš radi blisko sa razmišljanjem samog američkog predsednika Džoa Bajdena.

„Kad se Olimpijske igre održavaju u državi koja je globalni suparnik Amerike, onda se pokreću ovakve organizacije koje su takozvani pobornici ljudskih prava, da bi se skrenula pažnja sa samog događaja na navodno represivni režim, ovoga puta u Kini. Ovo je prvi put da se ova taktika koristi, objašnjava Paić.

Spoljnopolitički komentator i istoričar Saša Adamović uveren je da ovo može dodatno da naruši kinesko-američke odnose, kao i da Kina neće prećutati ovaj retorički napad na nju.

„Kina naravno neće oćutati na ovakvo poređenje, kao što nije ni do sada ćutala ni kad je bio u pitanju Tajvan ili Hongkong, a ne ovakve izjave nekog tamo Soroša u korist Amerike. Nisu oćutali ni Bajdenu kada ih je optužio za navodni genocid (nad Ujgurima), tako da neće ni sad, uveren je naš sagovornik.

Adamović nije iznenađen napadom na Kinu od strane Soroša, odnosno Amerike, s obzirom da Vašington, kako kaže, ne može da se pomiri sa činjenicom da Kina polako preuzima primat nad Amerikom na svim poljima kao globalna sila.
Predsednik Kine Si Đinping na svečanoj ceremoniji povodom 19. kongresa Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Soroš udario na Si Đinpinga
„Naravno, kao što se sada koriste Olimpijske igre, SAD će koristiti svaku priliku. I ovo je samo još jedan vid pritiska na Kinu i ono što ona predstavlja u međunarodnom svetu. Kina je, treba i to reći, strateški partner Ruske Federacije, koja je takođe na udaru globalista, što smo najbolje mogli da vidimo oko ukrajinske krize“, napominje Adamović.

Poređenje nekoga sa Hitlerom nije nova metoda

Oba sagovornika takođe ističu da je korišćenje i poređenje određenih lidera i država sa nacističkom Nemačkom i Hitlerom već prevaziđena retorika, pre svega Amerike, koja je koristi kada god želi nekog da napadne tako što će tim poređenjem privući pažnju sveta na svoju metu.

Soroš tvrdi da će Kina, „kao Nemačka 1936. godine, pokušati da iskoristi spektakl“ predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu „da ostvari propagandnu pobedu za svoj sistem stroge kontrole“. On je takođe nazvao Sija „istinskim vernikom u komunizam“, za razliku od bivšeg kineskog lidera Deng Sjaopinga, koji je uveo reforme slobodnog tržišta i upozorio da su „Mao Cedung i Vladimir Lenjin njegovi idoli“.

Soroš je svoj govor u Huver institutu završio pozivom na promenu režima u Kini. On je izjavio da se nada da će Si Đinpinga možda zameniti neko ko će biti manje represivan, prenosi RT.
„Ovo bi uklonilo najveću pretnju sa kojom se danas suočavaju otvorena društva i trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu Kinu da se kreće u željenom pravcu“, izjavio je Soroš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala