- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Soroš pozvao na promenu režima u Kini, spomenuo i nacističku Nemačku /video/

© AFP 2023 / ERIC PIERMONT Džordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Osnivač Fondacije za otvoreno društvo, milijarder Džordž Soroš pozvao je na smenu kineskog predsednika Si Đinpinga, uporedivši predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. sa Olimpijskim igrama 1936. u nacističkoj Nemačkoj.
Soroš je nazvao Kinu „najmoćnijom autoritarnom državom na svetu“ i „najvećom pretnjom sa kojom se otvorena društva danas suočavaju“.
Soroš tvrdi da će Kina, „kao Nemačka 1936. godine, pokušati da iskoristi spektakl“ predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu „da ostvari propagandnu pobedu za svoj sistem stroge kontrole“.
On je takođe nazvao Sija „istinskim vernikom u komunizam“, za razliku od bivšeg kineskog lidera Deng Sjaopinga, koji je uveo reforme slobodnog tržišta, i upozorio da su „Mao Cedung i Vladimir Lenjin njegovi idoli“.
Soroš je svoj govor u Huver institutu završio pozivom na promenu režima u Kini.
On je izjavio da se nada da će Si Đinpinga možda zameniti neko ko će biti manje represivan, prenosi RT.
„Ovo bi uklonilo najveću pretnju sa kojom se danas suočavaju otvorena društva i trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu Kinu da se kreće u željenom pravcu“, izjavio je Soroš.
Predsednik Kine Si Đinping na svečanoj ceremoniji povodom 19. kongresa Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Soroš udario na Si Đinpinga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala