Soroš udario na Si Đinpinga

© AP Photo / ChinatopixPredsednik Kine Si Đinping na svečanoj ceremoniji povodom 19. kongresa Komunističke partije Kine
Predsednik Kine Si Đinping na svečanoj ceremoniji povodom 19. kongresa Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Milijarder Džordž Soroš optužio je kineskog lidera Si Đinpinga da se „pretvorio u diktatora“ i da želi da „postane doživotni predsednik“.
Soroš je u autorskom tekstu za „Vol strit džurnal“ napisao da Si Đinping „diktira politiku“ koju bi Kineska komunistička partija trebalo da prati kako bi „dominirala u 2022. godini“.
Milijarder aludira na 20. Nacionalni kongres partije koji uskoro treba da se održi i na kom bi, kako smatra, vlast mogla da bude uzdrmana.
© AP Photo / Ronald ZakDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Džordž Soroš
Soroš tvrdi da je Si Đinping „pretvorio svoje pristalice u svoje klimoglavce, napuštajući nasleđe načela o sporazumnom vladanju svog prethodnika Deng Sijaopinga i njegov reformski put“, koji je, prema Soroševom viđenju, imao „veoma drugačiji koncept kineskog mesta u svetu“.
„Sa Si Đinpingom postoji malo prostora za politički balans. Njemu će biti teško da prilagodi svoju politiku promenama u realnosti, pošto vlada zastrašivanjem. Njegovi potčinjeni ne smeju da mu kažu kako se realnost promenila iz straha da ne pokrenu njegov gnev. To ugrožava budućnost Kine kao jednopartijske države“, naveo je Soroš.
On je ponovio svoje tvrdnje kako smatra Si Đinpinga „najopasnijim neprijateljem otvorenog društva na svetu“, tvrdeći da su obični Kinezi žrtve takve politike i da „unutrašnji politički protivnici i religijske i etničke manjine trpe još veći progon“.
Kineski predsednik pati od nekoliko unutrašnjih nedoslednosti koje veoma umanjuju koheziju i efikasnost njegovog vođstva, tvrdi milijarder.
Džordž Soroš na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2019
Obračun u Davosu: Zašto je Soroš napao Kinu? (video)
„Postoji konflikt između Sijevih uverenja i njegovih postupaka, kao i između njegovog javnog deklarisanja kako želi da Kina postane supersila i njegovog ponašanja kao lidera“, tvrdi Džordž Soroš.
Osnivač Fonda otvorenog društva piše da su se kontradikcije u Sijevom liderstvu pokazale u svetlu „odnosa Kine i SAD koji dramatično opadaju i mogu da odvedu u rat“, te da je kineski predsednik „pokazao da želi da u sledećoj deceniji želi da zauzme Tajvan i pojačava kineske vojne kapacitete“.
„Si Đinping uništava političku budućnost najznačajnijih i najambicioznijih ljudi u vrlo uskoj i ambicioznoj eliti. On je ekstremno slab i sada verovatno ranjiv“, napisao je Soroš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala