- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Amerika počela da prebacuje vojsku u Evropu

© AP Photo / Michael ProbstAmerička vojska u Nemačkoj
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Američki vojno-transportni avioni počeli su da prebacuju dodatne snage u Evropu, javlja američka televizija „Si-Bi-Es“.

Kako je saopšteno, avioni C-17 „Globmaster“ sa oko 2.000 američkih vojnika poleteli su sa vojne baze Fort Brag (Severna Karolina). Većina vojnika biće bazirana u Poljskoj, a ostali će privremeno biti raspoređeni u Nemačkoj.

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri EU Vladimira Čižova, prebacivanje američke vojske u Evropu podstiče „usijane glave“ u Kijevu na nasilno rešavanje situacije oko Donbasa.

„Strateški gledano, prebacivanje nekoliko hiljada američkih i drugih zapadnih trupa u taj region ne menja ravnotežu snaga. Međutim, sa političkog stanovišta to je provokativna akcija koja podstiče usijane glave u Kijevu, kojih u glavnom gradu Ukrajine ima dosta, da nastave sa demonstracijom sile i naporima da se, kako oni kažu, pitanje Donbasa reši silom“, rekao je Čižov u intervjuu za televiziju „Si-En-En“, istakavši da je Rusija veoma zabrinuta zbog takvih postupaka.

Takođe je dodao da i dalje postoji mogućnost za konstruktivan, produktivan dijalog sa SAD i NATO-om o bezbednosti.
Čižov je dodao da će zapadne sankcije kojima prete Rusiji ako krene u „invaziju“ na Ukrajinu naštetiti običnim građanima u svim delovima Evrope, te da će to biti jedini rezultat te „veoma kratkovide logike“.
Juče je portparol Pentagona Džon Kirbi najavio prebacivanje dodatnih američkih snaga u Evropu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Sjedinjene Američke Države tako nastavljaju da povećavaju tenzije u Evropi, što je dokaz da Rusija i ma razloga za brigu.
Američki vojnici na vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki vojnici stižu blizu Srbije: Bajden šalje dodatne snage u Rumuniju, Poljsku i Nemačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala