- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Američki vojnici stižu blizu Srbije: Bajden šalje dodatne snage u Rumuniju, Poljsku i Nemačku

© AP Photo / Mindaugas KulbisAmerički vojnici na vežbama u Litvaniji
Američki vojnici na vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uskoro će poslati dodatne vojne jedinice u Rumuniju, Poljsku i Nemačku, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

„U narednih nekoliko dana iz SAD u Evropu prebacujemo oko 2.000 vojnika“, precizirao je on, istakavši da će te snage biti raspoređene u Poljskoj i Nemačkoj.

Reč je, između ostalog, o prebacivanju jedinica 82. vazdušno-desantne divizije i 18. vazdušno-desantnog korpusa, dodao je Kirbi.

„To premeštanje snaga je privremeno. To je odgovor na aktuelnu situaciju u sferi bezbednosti. Oni (trupe koje se prebacuju) neće ratovati u Ukrajini“, dodao je Kirbi, precizirajući da su snage neophodne za „jačanje“ istočnog krila NATO-a u svetlu situacije sa Ukrajinom.

Takođe je istakao da će te snage biti pod komandom SAD, a ne NATO-a.

Portparol Pentagona takođe je saopštio da će 1.000 američkih vojnika u narednim danima biti preraspoređeno iz Nemačke u Rumuniju gde se već nalazi 900 američkih vojnika.

Kirbi je istakao da je rukovodstvo Pentagona razgovaralo o toj odluci sa vlastima Rumunije.
Kirbi nije isključio da u Evropu uskoro mogu biti poslate i dodatne snage koje se u budućnosti mogu angažovati i u Ukrajini „da pruže pomoć prilikom evakuacije“.
Takođe je dodao da američki vojni instruktori nastavljaju da rade sa vojnicima Oružanih snaga Ukrajine. Pritom, kako je precizirao, američka administracija je sigurna da se sukob zbog situacije oko Ukrajine još može izbeći.
„Nastavićemo da podržavamo diplomatske napore koje Bela kuća i Stejt department SAD preduzimaju u cilju rešavanja situacije. I dalje smatramo da sukob nije neizbežan“, rekao je Kirbi.
Podsetimo, Bajden je 29. januara upozorio da će u bliskoj budućnosti poslati dodatne snage na teritoriju zemalja NATO-a u Istočnoj Evropi.
Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
Američki vojnici na vojnoj vežbi u centralnoj Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SVET
Pentagon otkrio ko čini „okosnicu“ američkih snaga za prebacivanje u Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala