- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Spektakularno otkriće u našem susedstvu – prvi ostaci eksplozije intergalaktičke supernove

© NASA . ESA/Hubble, S. GeierSupernova - zvezdana eksplozija
Supernova - zvezdana eksplozija - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Svi koji imalo prate astronomiju znaju da u kosmosu postoje monstruozna tela nemerljive energije. Kada gigantska zvezda na kraju svog veka eksplodira, svojim sjajem zaseni čitavu galaksiju, a oko sebe izlije prsten svojih spoljnih omotača gasova i prašine. Taj prsten se strelovito širi i tako nastaju neka od najlepših umetničkih dela prirode.
Ostatke supernova nalazimo u svim galaksijama i oni su predmet pomnog izučavanja astrofizičara. Ali postoje i gigantske zvezde koje su spletom gravitacionih uticaja izbačene iz svojih matičnih galaksija i koje su se otisnule u međugalaktički prostor, gde na kraju i okončaju svoj život u glamuroznoj eksploziji i u svemir otisnu ogromne količine svog materijala.
To su intergalaktičke supernove. Međutim, ni jedan ostatak eksplozije neke intergalaktičke supernove u susedstvu Mlečnog puta nije opažen – sve do sada!
Profesor Miroslav Filipović, sa Univerziteta Zapadni Sidnej, sa svojim kolegama prvi je koji je detektovao takav jedan ostatak. Bljesak supernove dogodio se u prostoru između Mlečnog puta i Velikog Magelanovog oblaka. Objekat nosi katalošku oznaku J0624–6948 i ima oblik prstena prečnika oko 150 svetlosnih godina, piše Astronomski magazin.
Naravno, posle svakog interesantnog i značajnog otkrića sledi niz novih osmatranja koja za cilj imaju da potvrde ili ospore otkriće. U ovom drugom slučaju traže se druga objašnjenja uočene pojave. Recimo, neki astronomi polaze od pretpostavke da se zapaženi objekat zapravo nalazi unutar Mlečnog puta, ali tim profesora Filipovića daje prednost svojoj teoriji.
Po njoj, zvezda koja je eksplodirala izašla je iz Velikog Magelanovog oblaka pre nekih 40 miliona godina, a eksplodirala je pre dve do sedam hiljada godina. Verovatno se radi o supernovi tipa 1a što je slučaj kada mala zvezda, beli patuljak, usisava materijal od obližnje velike zvezda a što konačno dovodi do eksplozije i izlivanja prstena zvezdanog materijala.
Ovaj ostatak, kaže profesor Filipović, ima oblik veoma pravilnog kruga što znači da se njegovom širenju ništa ne suprotstavlja, to jest da se u tom širenju on ne sudara sa oblacima ili objektima sa kojima bi stupio u interakciju. Taj prstenoliki objekat se, prema tome prostire u praznom, međugalaktičkom prostoru.
Profesor Filipović procenjuje da se između Mlečnog puta i Velikog Magelanovog oblaka nalazi još desetak takvih međugalaktičkih ostataka supernova.
Naravno, ovaj objekat će biti meta novih osmatranja i ubuduće. Profesor Filipović je uveren da su on i kolege pravilno objasnili ovaj objekat, ali na kraju kaže:
„Ako se taj objekat, ne proširi u narednih 10 do 15 godina, onda nemam pojma što bi to moglo biti.“
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko iznenađenje u svemiru: Otkrivena „mama“ — crna rupa koje ne uništava, već rađa zvezde
Eksplozija zvezde – neutronska zvezda u centru, koja je ostala iza eksplozije usled smrti prvobitne zvezde u sazvežđu Bika - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Kosmički „monstrum“ u deliću sekunde oslobodio toliko energije koliko Sunce emituje za 1.000 vekova
 - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Dramatična eksplozija najzagonetnije zvezde u 3D animaciji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala