- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodikov predlog da se Srpska zaštiti

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Predsednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je da Narodna skupština Republike Srpske usvoji više zaključaka, među kojima je da nisu nestali razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, kao i da se predloži zakon da se Srpska i drugi kolektiviteti zaštite od klevete, odnosno nazivanja genocidnim.
Dodik je istakao da to važi i za Republiku Srpsku, ali i za FBiH, te sve narode, da ih niko ne može nazivati genocidnim, za šta bi bila predviđena zatvorska kazna i da taj zakon treba da se predloži Parlamentarnoj skupštini BiH, prenosi RTRS.
Dodik je na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske predložio da zaključak sednice bude da se ostaje čvrsto pri zaključcima donesenim na prošloj sednici parlamenta Srpske: Da se povlače saglasnosti o vojsci, indirektnim porezima i visokom sudskom i tužilačkom savetu.
Predložio je i da se, kada je reč o korupciji, donesu dve mere - zakon o sufinansiranju subjekata stranim sredstvima i da se preispitaju sve sadašnje antikoruptivne mere, da se formira tim koji bi to učinio, kao i da što pre bude donesen zakon o poreklu imovine.
„Nema drugog načina života u BiH, nego da se ide iz krize u krizu. BiH nije mesto u kojem želimo da živimo. Naša politička opcija je BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, rekao je Dodik.
Istakao je da Srpska poštuje Ustav i Dejtonski sporazum.
„Naše politike idu za tim da BiH afirmišu kao zajednicu koja je predviđena Ustavom i ništa više. Republika Srpska je danas odraz onoga što smo želeli. Mnogi će se složiti da je BiH propala zemlja“, naveo je Dodik.
On je istakao da Srpska danas ima svoju teritoriju, legitimno izabranu vlast i svoj narod.
„Imamo dobru međunarodnu poziciju i jasno definisan broj prijatelja, više nego što ih je imala ikada. Republika Srpska ima dobru regionalnu saradnju“, dodao je Dodik.
Poručio je da Republika Srpska nikad bolje nije stajala na ekonomskom planu,
„Njene institucije funkcionišu i naša ekonomija je najbolja do sada. Srpska danas gradi bolnice i u Srpskoj je vrlo lako prepoznati investicije“, rekao je Dodik

Čović: Čuvajte Srpsku

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas tokom obraćanja poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, da nastave da čuvaju Republiku Srpsku.
„Čuvajući poverenje između tri naroda u BiH, nastavite da čuvate Srpsku“, istakao je Čović na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.
Komentarisao je i poslednje pregovore u Neumu.
„Na pregovorima u Neumu o Izbornom zakonu prepoznali smo igru o uvođenju koncepta građanske države, a teme koje su tamo raspravljane doći će na razmišljanje i u Srpskoj“, izjavio je Čović.
Naglasio je da je imperativ očuvanje Ustava BiH, naglasivši da bi otvaranje ovog pitanja bilo krajnje rizično za odnose u BiH, te da BiH može preživeti samo kao zemlja tri konstitutivna naroda
Narodne poslanike je pohvalio što čuvaju Republiku Srpsku, ali ih je pozvao i da ostave otvorena vrata i na druga dva naroda u BiH.
„Republiku Srpsku ćete najbolje zaštiti ne samo ovde nego braneći je u institucijama BiH“, dodao je Čović.
Čović je rekao da su predstavnici međunarodne zajednice sugerisali predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da dođe na sednicu NSRS, ali je takođe istakao da su predstavnici Venecijanske komisije, koji su učestvovali u pregovorima, jasno potvrdno govorili o konceptu konstitutivnih naroda, što su stranke iz FBiH, kako je rekao, htele da ne bude tema kao pitanje diskriminacije.
Što se tiče razgovora, rekao je da u BiH ne postoji drugi izlaz osim da se razgovara i traže zajednička rešenja, prenosi RTRS.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
REGION
Dodik o propalim pregovorima u Neumu: Bošnjaci žele potpunu dominaciju
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
REGION
Dodik: Prvi test - zakon da se Republika Srpska i srpski narod ne mogu zvati genocidnim
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
REGION
Iznenadni potez Dodika vraća loptu u Sarajevo: Sad će se videti da li žele da država funkcioniše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala