- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik o propalim pregovorima u Neumu: Bošnjaci žele potpunu dominaciju

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da za ukupne odnose u BiH nije dobro što su propali pregovori stranaka iz Federacije BiH o izmenama Izbornog zakona BiH pod medijacijom međunarodne zajednice.
Dodik je naveo da ono što je mogao da čuje od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića ukazuje da gotovo nije bilo nikakvog pomaka, približavanja i da je opšti utisak da politički predstavnici muslimana nisu hteli dogovor.
"Oni, po njima, imaju dobru varijantu da ponovo izaberu /Željka/ Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima. Ja mislim da to nije dobro", rekao je Dodik.
Dodik je ocenio da nije dobro da hrvatski konstitutivni narod bude majorizovan od strane muslimana.

"Oni to nastavljaju neskriveno sprovodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može da da ni dobru atmosferu ni dobar uspeh u samoj BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da su pregovori u Neumu bili „federalno pitanje“ između muslimana i Hrvata, ističući da su predstavnici Republike Srpske smatrali da nemaju razloga da razgovaraju o izboru člana Predsedništva u Federaciji BiH.
Istakao je i da je očigledno da svi napori koje su uložili Evropljani i Amerikanci nisu dali rezultat.
Dodik je ukazao da je problem jednog konstitutivnog naroda problem sva tri konstitutivna naroda i da se to ne može na bilo koji drugi način posmatrati.
"Mi smo podržali opravdane zahteve hrvatskih političkih predstavnika da oni imaju adekvatne, odnosno svoje, predstavnike i da je to suština i Dejtonskog sporazuma i funkcionisanja BiH. Bošnjaci, muslimani, žele dominaciju, majorizaciju. To vežbaju nad Hrvatima u BiH , istakao je Dodik, prenosi Srna.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala