- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Iznenadni potez Dodika vraća loptu u Sarajevo: Sad će se videti da li žele da država funkcioniše

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Republika Srpska i Milorad Dodik su pokazali dobru nameru najavom predloga zakona koji bi mogao da spreči zloupotrebu Inckovog nametnutog zakona o genocidu, i time pokazala da joj blokada BIH institucija nije cilj. Lopta je sada više u dvorištu Bakira Izetbegovića, nego Dragana Čovića, da li će ovo prihvatiti ili ne, kaže Stevica Deđanski.
Republika Srpska će predložiti poseban zakon o zabrani nazivanja genocidnim kolektiviteta ili nacionalne grupe, uz zaprećenu kaznu zatvora do pet godina. Cilj je da se spreče zloupotrebe zbog nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka. Prihvate li to i politički partneri iz Federacije BiH, predstavnici Srpske spremni su da učestvuju u radu institucija BiH, rekao je srpski član Predsedništva Milorad Dodik. On je istovremeno ponovio da zahtev Srpske ostaje povlačenje Inckovog zakona.

Srpska pružila ruku pomirenja

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da je ovo veoma dobar potez Republike Srpske i samog Dodika koji zaista može da doprinese deblokadi institucija u BiH.
„Mislim da je ovo pokazivanje dobre namere od strane RS i Dodika koji ovim pokazuju da ne žele blokadu BiH institucija već samo ista prava za sve. Koliko je to prihvatljivo za Bošnjake i Hrvate jeste dobro pitanje jer će se na osnovu njihovog odgovora videti da li oni zaista žele da BiH ponovo profunkcioniše ili ne. Ako ne prihvate, to znači da im je namera da i dalje okrivljuju srpski narod i da ne žele funkcionalnu BiH,“ kaže Deđanski.

Dobar potez za sva tri naroda

Deđanski ističe da je ovaj potez RS dobar potez za sva tri naroda. Što se tiče toga da li će Bošnjaci i Hrvati ovo prihvatiti smatra da se tu manje pitaju oni sami a više njihovi mentori sa Zapada.
„Videćemo šta su oni procenili – da li žele zakuvavanje situacije ili sređivanje stanja,“ ističe naš sagovornik.
Dodatni pokazatelj kako će Hrvati a kako Bošnjaci mogu da reaguju na ovu ponudu iz RS, napominje on, mogao bi da bude i poziv upućen Draganu Čoviću ispred hrvatskog naroda i Bakiru Izetbegoviću ispred Bošnjaka da 1. februara prisustvuju posebnoj sednici RS kako bi se našao izlaz iz krize u BiH.
„Čović kao Hrvat brani interese svog naroda i ne želi da mu kao do sada Bakir Izetbegović bira predstavnika muslimanskim glasovima, pa je i logično da želi da se dođe do nekog rešenja koje će doprineti miru a ne svađi. Ako do tog sastanka dođe, mislim da bi Čović bio spreman da podrži ovakav predlog iz RS. S druge strane, siguran sam da Bakir Izetbegović to neće uraditi jer on može na političkoj sceni da ostane jedino u svađi i raspirivanju rasne i nacionalne mržnje,“ zaključuje Deđanski.

Reagovanje Izetbegovića

Inače, Izetbegović je najavu iz RS za Klix.ba komentarisao rečima da Milorad Dodik sada traži način da se s partnerima vrati u Parlament BiH i Veće ministara, kao i da to treba podržati.
„I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, na primer srpski, nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Prihvatili smo je u Dejtonu 1995. godine, ali znamo šta je prethodilo. Desio se genocid i u njega je bila involvirana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo nameru vređati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz,“ izjavio je on, ne ogovarajući decidno da li bi ili ne, prihvatio predlog zakona koji RS namerava da ponudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala