- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pronađena još 93 grobna mesta u blizini Indijanske škole u Kanadi?

© Foto : Ustupio Sputnjiku Lazar PetrovićIndijanska škola u Kanadi
Indijanska škola u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Tokom prošle godine, tužne slike iz brojnih Indijanskih škola u Kanadi šokirale su i obišle svet, a zvaničnici su tada najavili nova "otkrića", pripremajući javnost za ono što će uslediti.
Ali niko se nije nadao da će već 25. januara nove godine prilikom prvog pregleda nekadašnjeg terena rezidencijalne škole Sent Džozef u Vilijams Lejku (Britanska Kolumbija) biti otkrivena još 93 moguća grobna mesta Indijanske dece.
Rezidencijalna škola Sent Džozef radila je od 1886. do 1981. kada je srušena, a školu su uglavnom vodili rimokatolički sveštenici.
Između 1800. i sredine 1990-ih, kanadski školski sistem imao je za cilj da "eliminiše učešće roditelja u intelektualnom, kulturnom i duhovnom razvoju dece starosedelaca" – saopštavaju iz Komisije za istinu i pomirenje.
Državne i crkvene institucije otele su iz Indijanskih porodica više od 150.000 dece, zatvarali ih u škole u kojima su mnoga bila fizički, seksualno i duhovno zlostavljana.
Katolička i Anglikanska crkva su od polovine 19. veka zajedno sa kanadskom državom krenule u proces "socijalizacije" Indijanaca. U tom procesu je na hiljade dece umrlo, a mnogi roditelji nikada nisu saznali šta se dogodilo sa njima. Ovaj mučni sistem je stvorio višegeneracijsku traumu koja je imala dubok i trajan uticaj na preživele, njihove potomke i čitavu zajednicu.
Komisija za istinu i pomirenje 2015. proglasila je Kanadu krivom za "kulturni genocid", a do danas Vlada nije uspela da smisleno popravi ili materijalno nadoknadi trajnu štetu Indijancima, osim što maše narandžastim zastavama sa parolom "Svako dete je važno", pa i Indijansko.
Premijer Trudo je 2018. priznao "kulturni genocid" nad Indijanskim narodom, a u maju 2017. je zatražio od pape da dođe u Kanadu i uputi izvinjenje Indijancima zbog uloge Katoličke crkve u vođenju internata za domorodačku decu. Tek u oktobru 2021. stigao je odgovor iz Vatikana, zbog sve većih poziva i pritisaka za izvinjenje zbog smrti i zlostavljanja na hiljade Indijanske dece, da će papa Francisko doći u posetu Kanadi.
Odgovor se čekao više od četiri godine jer izvinjenje Indijancima, može da bude svojevrsno otvaranje "Pandorine kutije" – sada i iz Srbije može da stigne Vatikanu zahtev da se papa izvine i Srbima zbog stradanja srpske dece širom Nezavisne Države Hrvatske u kojoj je Katolička crkva bila saučesnik, a posle rata spašavala i krila ustaške zlikovce.
Član Provincijskog Parlamenta Sol Mamakua (Kivetinong, Ontario) rekao je potpuno otvoreno na svom Tviter nalogu 25.01.2022. da se ovde ne radi o "kulturnom genocidu" već o genocidu:
"Poglavica Vilijams Lejka je ispričao o deci koja su bila silovana i mučena, i bebama koje su bacane u peći za spaljivanje. Upućujem molitve Indijancima u Britanskoj Kolumbiji pogođenim ovom novom sumnjom o 93 neobeležena groba pronađena u blizini indijanske škole Sent Džozef. Genocid."
Podsećanja radi, Kevin Anet, teolog i pisac iz Kanade, davne 1994. prvi je javno optužio Kanadu, Katoličku crkvu i britansku krunu za genocid nad Indijancima.

Kanadska crna hronika iz 2021.

Krajem maja prošle godine otkrivena je masovna grobnica sa ostacima 215 domorodačke dece na teritoriji nekadašnje rezidencijalne škole u provinciji Britanska Kolumbija, a krajem juna 2021. grupa indijanskih starosedelaca u provinciji Saskačuan otkrila je 751 neobeleženo grobno mesto u blizini zatvorene Indijanske rezidencijalne škole. Pronalaženje i iskopavanje ubijene dece Indijanaca otežava to što su uklonjeni nadgrobni spomenici. Predstavnici Indijanaca su izjavili da je katolička crkva uklanjala nadgrobne spomenike i da se to u Kanadi smatra zločinom. Ali još uvek niko za taj zločin nije optužen, ni kažnjen.
Zastava „Svako dete je važno“ na maršu u Otavi - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SVET
Polemika u Kanadi zbog narandžaste zastave koja podseća na strašnu sudbinu dece Indijanaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala