- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto je opasno podgrevati spanać

CC0 / Pixabay / Spanać
Spanać - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena.
Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite.
Oni su, kako je objasnila stručnjak za ishranu Dagmar fon Kram, opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima.
Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, navela je ona, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje, preneo je portal „Magazin novosti“.
Pecivo - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Koliko je opasan aditiv E171: Ima ga u hrani, kozmetici, betonu...
Jaja - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
U frižideru ili na sobnoj temperaturi: Od čega zavisi rok trajanja jaja
Suvo voće - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Smrznute ili osušene namirnice — šta je zdravije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala