https://lat.sputnikportal.rs/20220128/zasto-je-opasno-podgrevati-spanac-1133694489.html
Zašto je opasno podgrevati spanać
Zašto je opasno podgrevati spanać
Sputnik Srbija
Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena. 28.01.2022, Sputnik Srbija
2022-01-28T10:47+0100
2022-01-28T10:47+0100
2022-01-28T10:47+0100
društvo
stil života
društvo
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133694058_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_85bfe90a9fcc82cc522dd7323a65a214.jpg
Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite.Oni su, kako je objasnila stručnjak za ishranu Dagmar fon Kram, opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima.Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, navela je ona, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje, preneo je portal „Magazin novosti“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220126/koliko-je-opasan-aditiv-e171-ima-ga-u-hrani-kozmetici-betonu-1133681715.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220126/u-frizideru-ili-na-sobnoj-temperaturi-od-cega-zavisi-rok-trajanja-jaja-1133688604.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220126/smrznute-ili-osusene-namirnice-sta-je-zdravije-1133673326.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133694058_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_cd19f1cf8db08e6a50f826b8865d2912.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
stil života, društvo, magazin
stil života, društvo, magazin
Zašto je opasno podgrevati spanać
Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena.
Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite.
Oni su, kako je objasnila stručnjak za ishranu Dagmar fon Kram, opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima.
Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, navela je ona, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje,
preneo je portal „Magazin novosti“.