https://lat.sputnikportal.rs/20220126/u-frizideru-ili-na-sobnoj-temperaturi-od-cega-zavisi-rok-trajanja-jaja-1133688604.html
U frižideru ili na sobnoj temperaturi: Od čega zavisi rok trajanja jaja
U frižideru ili na sobnoj temperaturi: Od čega zavisi rok trajanja jaja
Rok trajanja jaja zavisi od nekoliko faktora: koliko su sveža, kako su tretirana i na kojem mestu se čuvaju, a možda i najvažnije — gde su kupljena. 26.01.2022, Sputnik Srbija
2022-01-26T17:26+0100
2022-01-26T17:26+0100
2022-01-26T17:36+0100
društvo
jaja
stil života
društvo
magazin
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133688540_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_4710d96260219d36a644996f4fe581e2.jpg
Kupovina svežih jaja od lokalnog, porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili malog proizvođača svakako je najbolja opcija, zato što su tada najveće šanse da zaista dobijete sveža jaja.Naime, neoprana jaja koja se donesu direktno iz kokošinjca mogu da stoje van frižidera i do 4 nedelje pre nego što se konzumiraju.Za ovako dugotrajan rok zaslužan je površinski zaštitni sloj koji se zove kutikula, i služi kao prirodna barijera za bakterije. Sastoji se uglavnom od proteina i fosfora.Ne treba prati „prljava“ jajaGreška je ako „prljava“ jaja pokušavamo da operemo pre nego što ih odložimo, jer im na taj način uništavamo taj tanak, ali izuzetno moćan zaštitni sloj. Stoga uvek treba birati neoprana jaja kada se kupuju direktno od proizvođača.Ukoliko jaja kupujete u prodavnici, savetuje se da uvek kupujete ona koja se čuvaju u frižideru, jer su jaja iz prodavnice već prošla kroz postupak pranja.Pošto pranje jaja uništava prirodnu kutikulu, ona moraju da se ohlade kako bi se sprečio ulazak bakterija.Pre nego što ih kupite, otvorite pakovanje kako biste proverili da li su ljuske cele, odnosno da nisu negde napukle, i čim dođete kući smestite ih u frižider, na temperaturi do 4 stepena.Ovako čuvana jaja, kvalitet će zadržati do tri nedelje, preneo je portal „Magazin novosti“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220126/koliko-je-opasan-aditiv-e171-ima-ga-u-hrani-kozmetici-betonu-1133681715.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220126/smrznute-ili-osusene-namirnice-sta-je-zdravije-1133673326.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220122/izazivaju-upale-sedam-grupa-namirnica-koje-bi-trebalo-izbegavati-1133536528.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133688540_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_2d3b2b19b767654c1b8df6621b374ffa.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
jaja, stil života, društvo, magazin
jaja, stil života, društvo, magazin
U frižideru ili na sobnoj temperaturi: Od čega zavisi rok trajanja jaja
17:26 26.01.2022 (Osveženo: 17:36 26.01.2022)
Pratite nas

Rok trajanja jaja zavisi od nekoliko faktora: koliko su sveža, kako su tretirana i na kojem mestu se čuvaju, a možda i najvažnije — gde su kupljena.
Kupovina svežih jaja od lokalnog, porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili malog proizvođača svakako je najbolja opcija, zato što su tada najveće šanse da zaista dobijete sveža jaja.
Naime, neoprana jaja koja se donesu direktno iz kokošinjca mogu da stoje van frižidera i do 4 nedelje pre nego što se konzumiraju.
Za ovako dugotrajan rok zaslužan je površinski zaštitni sloj koji se zove kutikula, i služi kao prirodna barijera za bakterije. Sastoji se uglavnom od proteina i fosfora.
Ne treba prati „prljava“ jaja
Greška je ako „prljava“ jaja pokušavamo da operemo pre nego što ih odložimo, jer im na taj način uništavamo taj tanak, ali izuzetno moćan zaštitni sloj. Stoga uvek treba birati neoprana jaja kada se kupuju direktno od proizvođača.
Ukoliko jaja kupujete u prodavnici, savetuje se da uvek kupujete ona koja se čuvaju u frižideru, jer su jaja iz prodavnice već prošla kroz postupak pranja.
Pošto pranje jaja uništava prirodnu kutikulu, ona moraju da se ohlade kako bi se sprečio ulazak bakterija.
Pre nego što ih kupite, otvorite pakovanje kako biste proverili da li su ljuske cele, odnosno da nisu negde napukle, i čim dođete kući smestite ih u frižider, na temperaturi do 4 stepena.
Ovako čuvana jaja, kvalitet će zadržati do tri nedelje,
preneo je portal „Magazin novosti“.