- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dan kada je Australija utihnula – Federer je plakao a „mali od Srbije“ je postao kralj

© AFP 2023 / GREG WOODNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Zalutali nepoželjni putnik čije ime ne sme ni da se spomene pre 14 godina postao je kralj zemlje koja ga nije prihvatila. Na današnji dan Novak Đoković osvojio je svoj prvi Grend slem trofej na Australijan openu pobedivši u finalu Žo - Vilfrida Congu i publiku koja i dalje nije prepoznala na čijoj glavi stoji kruna.
Na tribinama „Rod Lejver Arene“ vijorile su se srpske zastave, ali nisu mogle da spreče glasno navijanje za Rodžera Federa protiv Novaka Đokovića u polufinalu Australijan opena.
Pre 14 godina, Federer je pustio suzu zbog 20-godišnjaka iz Srbije. Novak je u tri seta (7:5, 6:3,7:6) savladao čuvenog Švajcarca i utišao Melburn. Zapad i Australija želeli su krunu na Federerovoj glavi, ali je on sprečen i pre borbe za istu.
Pre Federera padali su redom Bendžamin Beker, Simone Bolelij, Sem Kveri, Lejton Hjuit i David Ferer, a onda je Novaka u finalu čekao Žo - Vilfrid Conga.
Znao je Đoković da ga u finalu čeka osveta publike jer je eliminisao večitog ljubimca, ali i furiozni Francuz koji je sa turnira izbacio Rafaela Nadala i Endija Marija.
Osveta je dobro počela za Australijance. Glasnom podrškom vodili su Congu koji je došao do prvog seta i poveo sa 1:0 (6:4).
Atmosfera je bila kao i ona sa kojom se susreo Danil Medvedev 14 godina kasnije. Publika se ponašala kao da umesto teniskog gleda fudbalski meč, ali ispostavilo se da je u ovom slučaju 1:0 bio najopasniji rezultat.
Našao je Novak put do svoje jače strane i uspeo da se vrati sredinom drugog seta kada je u sedmom gemu oduzeo servis francuskog tenisera i konačno preuzeo inicijativu. Stekao je Novak posle tog gema samopouzdanje i izjednačio u setovima 1:1 (4:6, 6:4).
Ućutkao je Novak Melburn i u trećem setu kada je počeo da koristi Congin umor i oduzme mu servis. Đoković je stečeni brejk čuvao do kraja seta i konačno poveo sa 2:1(4:6,6:4, 6:3).
Preloman je bio četvrti set u kojem nije bilo brejka, a Francuz je imao priliku da povede i preokrene meč. Međutim, tada se Novak podigao i dao jedan od primera mlađim generacijama koje i danas pamte bezizlazne situacije srpskog tenisera.
„Šta bi Novak uradio?“, upitao se Medvedev tokom meča sa Feliks Ože Alijasimom kada je bio u zaostatku od dva seta, a Novak je 14 godina ranije demonstrirao šta bi uradio kada gubi.
Od 0:1, Đoković je posle taj-brejka u četvrtom setu došao do 3:1 i prvog Grend slem trofeja u karijeri, a ujedno i prvog pehara u Australiji.
Australijo, tog 27. januara 2008. godine dobila si kralja, ali ne onog kog si želela. Ipak, odjeknuo je aplauz Melburnom, a Novak je trofej sa tog mesta poneo još neverovatnih osam puta.
Postao je najmlađi šampion Australijan opena i to na način koji tenis ne pamti. Do finala nije izgubio nijedan set.
Prošlo je 14 godina, a i danas Australija želi da skine krunu sa Novakove glave. U Melburn je stigao sa svim traženim dokumentima, ali su premijer, ministar, politika rekli „ne“.
© AFP 2023 / GREG WOODNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Novak Đoković
Novak Đoković deportovan je iz Australije i onemogućeno mu je da brani titulu, ali to neće umanjiti njegove dosadašnje uspehe kao ni one koji mu predstoje.
Politika je pokazala silu nad sportom, a da se Australija nikad više nije bojala Novaka dokazuje još jedna činjenica.
Iako nije bio favorit te 2008. godine Novak nije imao loš tretman od strane australijskih vlasti, a tadašnji premijer bio je Kevin Rad.
Skot Morison, sadašnji premijer, zajedno sa Aleksom Hokom, ministrom imigracionih poslova nisu želeli Novaka u zemlji, a povodom toga se oglasio upravo i Rad koji je vodio Australiju u trenucima kada je srpski as osvojio prvu titulu.
„Sada kada se najverovatnije bližimo deportaciji Đokovića možemo da očekujemo da će Morison da se isprsi i da traži od naroda Australije da mu daju medalju. Ali, Morison bi morao da zna da premijer ne dobijaju aplauze za čišćenje nereda koji su sami napravili. Nažalost, vlada je organizovala takmičenje u popularnosti između onih koji vole Đokovića i žele da igra i onih koji ga ne vole i žele da ga proteraju iz zemlje“, objasnio je Kevin Rad.
I možda je Australija donela odluku, ali zasigurno je nakon toga i Novak odlučio da će krunu čuvati na glavi, gde god drugde gazio šamponskom stazom.
Ruski teniser Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SPORT
Medvedev je ogolio duhovnu bedu publike, ali su Amerikanci uspeli da „podignu lestvicu“
Ešli Barti - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SPORT
Istorija u Melburnu – domaćin posle četiri decenije ima za koga da navija u finalu
Novak Đoković u hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SPORT
Novak se pričestio u Hramu Svetog Save: „Svoj među svojima“ /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala