- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Bez vere strahovi i slabosti bujaju“: Poruka patrijarha sa Svetosavske akademije

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPatrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji u Beogradu
Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku vera potrebnija nego ikada, a da bez vere strahovi i slabosti bujaju.
„Kroz istoriju čovečanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svedočila nepotkupljivim idealima“, rekao je patrijarh na svečanosti.
On je podsetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uveren da je nešto trajno moguće ostaviti samo verom, te je najpre utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim oblikovao srca svog naroda spasonosnom verom.
Govoreći o iskušenjima, patrijarh Porfirije je primetio da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovečanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svedoci nerazumnim podelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.
Patrijarh je ocenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvesnosti, otuđenosti i straha.
„Čovek bez autentičnog iskustva Savine vere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku je vera potrebnija nego ikada“, kazao je patrijarh.
Ukazao je i da u veri čovek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.
„Iskustvo vere neutrališe podele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vera je izvor svakog blaga“, zaključio je patrijarh, preneo je Tanjug.

„Obrazovanje je stub jake države“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva i poručila da će u narednih pet godina biti uloženo u obnovu i izgradnju fakulteta dodatnih 135 miliona evra.
Brnabićeva je istakla da je Sveti Sava dao crkvu kao sigurnost, a srpsku školu kao osnovu, ističući da je na tim osnovama nastala Srbija koja, kako kaže, svakim danom postaja sve bolja.
Ona je dodala da je Srbija i danas na putu Svetog Save.
„U Srbiji danas radi 176.955 učitelja, nastavnika i profesora. U osnovne i srednje škole ide 1.050.000 naše dece dok 285.000 njih studira“, navela je Brnabićeva.
Kako je dodala, povećanju zarada u prosveti će se posvetiti veća pažnja, jer su plate daleko od zadovoljavajućih i u odnosu na to koliko prosvetni radnici zaslužuju.
„Mi nikada nismo gledali na Srbiju kao na zemlju jeftine radne snage, upravo suprotno da Srbija pobeđuje zahvaljujući svom obrazovnom sistemu, pameti, kreativnosti i idejama” rekla je Brnabićeva.
Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji
 - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SRBIJA
Malo poznato mesto u kom je Sveti Sava poslednji put konačio u Srbiji /foto/
Svetosavska liturgija - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
DRUŠTVO
Patrijarh Porfirije: Sveti Sava utemeljio sistem vrednosti srpskog naroda
Sveti Sava - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
DRUŠTVO
Novo ruho istorijskih stihova: Objavljen video spot za pesmu „Sveti Sava“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala