- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Novo ruho istorijskih stihova: Objavljen video spot za pesmu „Sveti Sava“ /video/

Sveti Sava - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Grupa autora uz podršku „Egzit“ fondacije iz Novog Sada, danas je objavila video spot sa pesmom „Sveti Sava“, čiji je autor srpski pesnik Vojislav Ilić, povodom obeležavanja Savindana.
Pesmu punog naziva „Sveti Sava – Ko udara tako pozno“ je otpevao dečiji hor KUD „Mladost“ iz Bača u Vojvodini, a atraktivne originalne crteže za video klip napravio je novosadski umetnik Serjoža Popov.
Idejni tvorac i producent ovog projekta je Dušan Kovačević, prvi čovek „Egzit“ festivala, izvršni producent je Zdravko Vulin, a podršku u realizaciji pružio je poznati glumac Viktor Savić i drugi prijatelji.
Autorsku ekipu muzičkog spota čini još audio snimatelj Filip Kuranji, a za montažu i animaciju bio je zadužen Sava Kesić.
„Često puštamo ovu pesmu našoj deci, i uvek mi je nedostajalo više sadržaja motivisanih našom tradicijom i kulturom koji bi bili prilagođeni dečijem uzrastu. U skladu sa poniznošću kojom nas uči Sveti Sava, ali i velikom vizijom kojom nas obasjava njegov život, ovim spotom želimo da damo skroman doprinos obeležavanju Savindana“, izjavio je direktor „Egzit“ festivala Dušan Kovačević.
Ilustracije o Svetom Savi, umetnik Serjoža Popov je objavio u slikovnici „Princ Rastko – Sveti Sava“ pre više od 20 godina. One su sada oživljene i dopunjene i zajedno sa tekstom svima poznate svetosavske pesme čine video.
Pesmu „Sveti Sava“ napisao je Vojislav Ilić. Nastala je i objavljena je 1889. godine. Spada u istorijske pesme, a radi se o odlasku Rastka Nemanjića na Svetu Goru, kao i o razlozima zbog kojih je odlučio da se zamonaši.
Svetosavska liturgija - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
DRUŠTVO
Patrijarh Porfirije: Sveti Sava utemeljio sistem vrednosti srpskog naroda
Novak Đoković u hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SPORT
Novak se pričestio u Hramu Svetog Save: „Svoj među svojima“ /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala