- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije: Sveti Sava utemeljio sistem vrednosti srpskog naroda

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICSvetosavska liturgija
Svetosavska liturgija - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Patrijarh SPC Porfirije poručio je u Hramu svetog Save, čiji se praznik danas slavi, da je prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj ustanovio sistem vrednosti – Svetosavlje, kroz koji je naš narod vekovima gradio svoje duhovno biće i kult, svoju veru i kulturu, koja je prevazišla nacionalne granice.
Patrijarh Porfirije Svetosavsku liturgiju služi prvi put nakon što se oporavio od korone, koja mu je ustanovljena pre oko dve nedelje, sa blagim simptomima.
Na prazničnoj liturgiji u Hramu svetog Save na Vračaru se zajedno molilo i pričestilo više hiljada građana, učenika i roditelja sa decom, a među njima je bio i najbolji teniser sveta Novak Đoković.
© Foto : Skrinšot / Instagram / vladikastefan_saricNovak Đoković u Hramu Svetog Save.
Novak Đoković u hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Novak Đoković u Hramu Svetog Save.
Patrijarh Porfirije je, nakon molitvenog dela, tokom propovedi čestitao školsku slavu Svetog Savu svim prisutnima i ostalim pravoslavnim vernicima širom zemlje i regiona.
„Danas se radujemo kao hrišćani, ali se radujemo i kao pravoslavni Srbi, jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda. Slavimo onoga koji je ustanovio sistem vrednosti po kome se rađamo živimo i odlazimo sa ovoga sveta“, kazao je Porfirije.
Zahvaljujući temeljima koje je postavio sveti Sava, istakao je Porfirije, srpska kultura prevazišala je nacionalne granice i postala deo sveopšte i svečovečanske baštine.
Naveo je da se o ovom svetitelju može govoriti sa raznih aspekata, od toga da je bio mudar čovek, preko toga da je bio veliki diplomata i gradio mostove između ljudi i naroda, do toga da je gradio puteve, mostove i škole, kao i organizovao ekonomski život svoga naroda, prenosi Tanjug.
„Možemo govoriti da je sveti Sava bio čovekoljubiv, filantrop i mirotvorac koji nije razlikovao ljude, već je u svakom gledao ikonu Božiju i jednako vrednog čoveka pred Bogom“, rekao je patrijarh.
Takođe, istakao je da je sveti Sava na svom putu sretao ljude drugih religija i kultura, koji su ga istinski voleli i kroz njega poštovali naš narod.
Osvrnuo se na to da se liturgija danas održala u sabornom hramu posvećenom ovom svecu i naglasio da se jačina naše vere ogleda u tome što je hram nikao na mestu gde su davno hteli da obezvrede značaj svetoga Save za srpski narod.
Takođe, Porfirije je rekao da je sveti Sava prosvetitelj, jer je svom narodu utemeljio pravoslavnu veru, koja predstavlja „poverenje u Božiju promisao i ljubav“.
„Sveti Sava je uveo naš narod u veru koja je smisao postojanja, a ne tek neka metafizička sila“, poručio je Porfirije i istakao da nam danas naša vera omogućava da rastemo u ljubavi, praštanju i miru.
Porfirije se učenicima obratio toplim rečima i tonom bliskom deci, te ih posavetovao da se, kada god imaju neki problem, molitvom obrate za pomoć duhovnom ocu srpskog naroda – Svetom Savi.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/MOSSOT / Patrijarh Porfirije je posavetovao đake da se, kada god imaju neki problem, molitvom obrate za pomoć duhovnom ocu srpskog naroda – Svetom Savi.
Sveti Sava - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Patrijarh Porfirije je posavetovao đake da se, kada god imaju neki problem, molitvom obrate za pomoć duhovnom ocu srpskog naroda – Svetom Savi.
Na liturgiji u ime sveštenog spomena na Svetog Savu u Hramu Svetog Save u Beogradu okupilo se više stotina vernika, koji zajedno sa poglavarom SPC proslavljaju prvog srpskog Arhiepiskopa i prosvetitelja. Sveti Sava se smatra i začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.
Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.
Naročito revnosno Svetog Savu praznuju stočari iz raznih krajeva. Mnogi srpski narodni običaji oko Svetog Save vezani su za stoku i za strah od vukova. Pred Savindan se nije smela stoka terati u šumu.
U mnogim krajevima se ovaj praznik proslavlja vrlo svečano i pre njega se postilo sedam dana, piše RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala