- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srpski film 2022: Horor tokom martovskog pogroma, Kraljević Marko, „Oluja“, zločin Udbe...

© Foto : Javno vlasništvoMarko Kraljević i Musa Kesedžija, naslikao Vladislav Titelbah, oko 1900.
Marko Kraljević i Musa Kesedžija, naslikao Vladislav Titelbah, oko 1900. - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Prema podacima dostupnim sa sajta Filmskog centra Srbije, produkcija domaćih celovečernjih igranih filmova biće veoma bogata i u tekućoj 2022. godini. Tokom ove godine gledaćemo filmove koji se bave hororom tokom martovskog pogroma, Kosovskim bojem, Kraljevićem Markom i zločinima u koje je umešana Udba.
Nova godina je počela sa sportskom krimi dramom „Zlatni dečko“, rediteljskim debijem Ognjena Jankovića, koji je od premijere 11. januara, za samo deset dana pogledalo sto hiljada gledalaca, u Srbiji i regionu. Za februar je najavljena i premijera omladinske priče „Leto kad sam naučila da letim“ prema knjizi Jasminke Petrović, režisera Radivoja Raše Andrića.

Horor tokom martovskog pogroma

Tokom februara u bioskope će konačno stići dugo očekivana drama epohe „Bilo jednom u Srbiji“. Reč je o drugim filmu Petra Ristovskog („Kralj Petar Prvi“) o „srpskom Mančesteru“, Leskovcu između dva svetska rata. Glavne uloge tumače Viktor Savić, Teodora Ristovski, Sloboda Mićalović, Nemanja Oliverić, Radovan Vujović, Predrag Miki Manojlović i Zoran Cvijanović.
Takođe duže odlagan, novi film „Mrak“ Dušana Milića, posle svetske premijere (23. januara) na 33. Filmskom festivalu u Trstu, pred domaću publiku stiže na jubilarnom 50. FEST-u koji se održava od 25. februara do 6. marta. „Mrak“ je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, a radnja ovog psihološkog trilera na granici horora dešava se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Glumačku ekipu čine Danica Ćurčić, Slavko Štimac, italijanski umetnik Flavio Parenti, Nikola Rakočević, i drugi.
Najnovija socijalna drama „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića svetsku premijeru imaće na 72. Berlinskom festivalu u prestižnom programu „Panorama“. Film govori o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.

Antigona i Banović Strahinja među migrantima

Nagrađivani film „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, apsolutni pobednik na festivalu u Karlovim Varima 2021. konačno će imati domaću premijeru na 50. FEST-u. Reč je o modernoj verziji čuvene epske pesme „Banović Strahinja“ u miljeu migrantske krize, o ljubavnom trouglu koji čine junak Strahinja, njegova žena Ababu i pridošlica Abu.
Migranti su tema još dva domaća filma, od kojih je ostvarenje „Gejm“ Ane Lazarević uveliko završen i nalazi se u post-produkciji. Glavni lik se takođe zove Strahinja, ovde je krijumčar sa lošim roditeljskim veštinama i zavisnik od kockanja koji biva zaglavljen sa dva dečaka-migranta u balkanskoj zabiti.
Nakon uspeha rediteljskog debija „Ničije dete“, scenarista i režiser Vuk Ršumović ( jedan od scenarista hit filma „Zlatni dečko“) trenutno snima novi film, takođe sa pričom o migrantima „Među bogovima“. Ova drama je kao i njegov prvi film zasnovana na istinitom događaju iz 2015. godine, ali je istovremeno i adaptacija čuvene antičke tragedije „Antigona“.
Radnja ove drame počinje kada mlada Avganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa, i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije. Glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu, a uz nju nastupaju Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević.

Kosovski boj, zločin Udbe, „Seobe“ Crnjanskog

Jubilarni 50. FEST imaće još premijera domaćih filmova, kao što je nezavisno ostvarenje „Heroji“ debitanta Gorana Nikolića, čija je radnja smeštena u srednjovekovnu Srbiju posle boja na Kosovu. Priča prati ratnika koji na povratku kući sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju put zajedno... U „Herojima“ igraju Mladen Sovilj, Todor Jovanović, Mina Nikolić, Branko Perišić, Lazar Nikolić.
Nenad Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Nenad Pavlović o filmu „Trag divljači“: Vreme je da se moj otac Živojin Pavlović vrati iz zaborava
Prošlost je tema i filma „Trag divljači“, takođe debitanta Nenada Pavlovića, sina Živojina Žike Pavlovića, čije su pripovetke osnova za stvaranje scenarija ovog projekta. Perspektivni novinar otkriva mrežu skrivenih zločina dok izveštava o svirepom ubistvu u Jugoslaviji, krajem sedamdesetih godina u koje je umešana UDBA. Glumačku ekipu čine Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Milena Pavlović, Boris Milivojević, Milan Čučilović, Jovo Maksić, a producent filma je režiser Miloš Avramović.
Upravo će Avramović, nakon velikog uspeha „Južnog vetra“, snimati istorijski spektakl „Seobe“ prema romanu Miloša Crnjanskog, a za glavne uloge ponovo želi Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića.

Kraljević Marko, „Oluja“, „Djeca Kozare“

Posle uspeha filma „Lihvar“, reditelj i montažer Nemanja Ćeranić nastavlja snimanje apokaliptične drame „Volja sinovljeva“, u kojoj je okupljena zanimljiva ekipa – Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Marta Bjelica, Igor i Petar Benčina.
Režiser i montažer Stevan Filipović radi na nastavku svog dela „Pored mene“ pod naslovom „Pored tebe“, ovog puta u formi trilera iz sveta tabloidnog novinarstva.
Ratna drama “Oluja” Miloša Radunovića, o tragičnom progonu Srba iz Hrvatske, snimaće se i kao film i kao serija. Uloge su poverene Zlatanu Vidoviću, Jovu Maksiću i Davoru Janjiću.
Milan Marić, jedan od najtraženijih glumaca posle tumačenja Tome Zdravkovića u hit filmu „Toma“, viđen je i za junaka epskih pesama o Kraljević Marku, u istoimenom ostvarenju reditelja Dejana Zečevića.
Ovog proleća po planu bi trebalo da krene snimanje ratne drame „Djeca Kozare“ Lordana Zafranovića, prema scenariju Arsena Diklića, koji je godinama i decenijama odlagan za realizaciju. Tema Zafranovićevog filma je užas logora Jasenovac, prenosi Tanjug.
Publika u Istri imaće priliku da vidi i film Južni vetar, u kome glavnu ulogu tumači Miloš Biković. - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Ugledni hrvatski filmski kritičar: Dva najbolja filma u regionu stižu iz Srbije
Jovo Maksić - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Ovo nije poziv na mržnju: Sve popularniji glumac o strašnoj drami Srba – koju je sam preživeo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala