Nenad Pavlović o filmu „Trag divljači“: Vreme je da se moj otac Živojin Pavlović vrati iz zaborava

© Foto : Tanjug / Dimitrije NikolićNenad Pavlović
Nenad Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Prva klapa filma koji je baziran na delima reditelja, slikara i pisca Živojina Pavlovića „Trag divljači“ pašće 1. marta posle sedam godina pripreme, a njegov sin Nenad Pavlović, koji je ujedno koscenarista i reditelj ovog filma, za Sputnjik otkriva kako je birao motive iz bogatog književnost opusa svog oca i pokušao da ga vrati iz zaborava.

Povratak Živojina Pavlovića iz zaborava

„Ima osam godina kako sam napisao scenario za ’Trag divljači’ i počeo da obijam pragove producenatskih kuća, dok napokon nismo sve skockali“, kaže za Sputnjik reditelj Nenad Pavlović uoči početka snimanja filma.

„To je preraslo u želju da podsetim ljude na to ko je bio Žika Pavlović, šta je snimio, šta je napisao i motivišem izdavače da vrate njegova književna dela u naše knjižare“, dodaje on.

Scenario, koji potpisuje Nenad Pavlović, u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovom, pisan je po motivima iz nekoliko proznih dela Živojina Žike Pavlovića, koji je iza sebe ostavio više od 30 književnih izdanja, od kojih su dva romana ovenčana i NIN-ovom nagradom.

„Žika je uvek pravio razliku između svog filmskog i književnog stvaralaštva i znao je da nije lako pretvoriti jednu pripovetku ili roman u filmski scenario. On jeste adaptirao jednu svoju priču iz knjige ’Zadah tela’ u film i usput je dosta toga domaštao prilagođavajući je formi scenarija i filmskom trajanju“, objašnjava Pavlović i dodaje da je i on bazirao svoj film na nekoliko motiva iz proze Živojina Pavlovića koje je kombinovao sa novim, originalnim elementima.

© Foto : Zavičajni pojmovnikŽivojin Pavlović
Nenad Pavlović o filmu „Trag divljači“: Vreme je da se moj otac Živojin Pavlović vrati iz zaborava - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Živojin Pavlović

Priča o porodici Jotić iz izmišljenog grada Vranovca

Film “Trag divljači” je priča o perspektivnom novinaru koji otkiva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina, izveštavajući o svirepom ubistvu u Jugoslaviji, krajem '70-ih godina. Radnja filma odvija se u izmišljenom gradu Vranovcu u istočnoj Srbiji, 1979. godine. Glavni likovi su Jugoslav, ambiciozni novinar u državi koja strogo kontroliše medije i ostavlja malo prostora za istraživačko novinarstvo, kao i Blagoje, potpukovnik Udbe pred penzijom. Putevi im se ukrštaju kada brutalno ubistvo u srpskoj varošici potrese jugoslovensku javnost.

„Žika je značajan broj romana i novela pisao o porodici Jotić iz Istočne Srbije i o izmišljenom gradu Vranovcu. To je saga o jednoj porodici koja počinje krajem 19. veka sa romanom ’Lapot’ i završava se sto godina kasnije u knjizi ’Lov na tigrove’ u kojoj se poslednjem članu porodice Jotić, Aljoši, gubi trag. Ja sam se oslanjao na junake koji su se provlačili u njegovim delima, njihove međusobne odnose, a na sve to dodao sam svoju priču o ubistvu koja se dešava u gradu Vranovcu. Na taj način spojio sam elemente drame, međuljudskih odnosa, socijalnog miljea koji su karakteristični za ’crni talas’ sa krimi, triler žanrom koji je bliži današnjoj publici“, tvrdi Pavlović.

© Foto : PromoTrag divljači
Nenad Pavlović o filmu „Trag divljači“: Vreme je da se moj otac Živojin Pavlović vrati iz zaborava - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Trag divljači

Nenad Pavlović, kojem je ovo ujedno prvi celovečernji film, zapaža da se u odnosu na vreme kada je Pavlović pisao i radio nije mnogo toga promenilo, zbog čega njegova dela ne gube na aktuelnosti.

„Teme, društvene okolnosti, politička situacija su isti, samo su drugi istorijski okviri“, smatra on.

Raša Bukvić i Nada Šargin uz Mikija Manojlovića

Glumačku ekipu predvode renomirana imena našeg glumišta na čelu sa Radivojem Rašom Bukvićem, Predragom Mikijem Manojlovićem, Nadom Šargin, Uliksom Fehmiuom, Milenom Pavlović, Srdjanom Žikom Todorovićem i drugima.

„Dugo sam radio kao kasting direktor i tokom pisanja glavni ženski lik video sam u Nadi Šargin sa kojom imam divan odnos i čiji talenat i opus veoma poštujem. Mikija Manojlovića sam zamišljao kao starijeg UDBA-ša i on jeste druga glavna muška uloga u filmu. Raša Bukvić mi je takođe bio u glavi. Zaista sam prezadovoljan glumačkom podelom. Ali i da imam samo Mikija Manojlovića, pa bih uživao u radu“, priznaje reditelj.

Intimna porodična drama

Miki Manojlović koji u filmu igra bivšeg prvoborca, sada na veoma visokom položaju Državne bezbednosti, naglašava da scenario prema delima reditelja Pavlovića obećava veoma dubok i složen film, jer govori o više tema u isto vreme, a sama radnja počinje od maja 1945. godine.

„Ne znam dokle će nas odvesti ovaj izvrsni scenario sa ovako darovitim svetom sa kojim mi je zadovoljstvo da sarađujem“, kaže Miki Manojlović i dodaje da je njegov lik specifičan, jer ima više problema i mnogo talenata, tako da je njegova uloga višestruka.

„Sam film nudi socijalni, politički, društveni i intimni nivo, zapravo jednu intimnu porodičnu dramu, čiji je svedok novinar, koga tumači moj kolega Raša Bukvić, a njega ne zanimaju male vesti, već on ima ambiciozne planove“, objašnjava Manojlović.
© Foto : YoutubeMiki Manojlović
Nenad Pavlović o filmu „Trag divljači“: Vreme je da se moj otac Živojin Pavlović vrati iz zaborava - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Miki Manojlović
Snimanje u kući u kojoj je Živojin Pavlović proveo detinjstvo

Film će se snimati se na autentičnim lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Beogradu i u okolini Zaječara u selu Vratarnica, u kojoj je Živojin Pavlović proveo detinjstvo i o kojem je pisao u svojim delima.

„Meni je posebno zadovoljstvo što ćemo snimati na tim imanju, u starinskoj kući u kojoj je on proveo svoje detinjstvo, pored bora koji je poznat kao Žikin bor. Takvi detalji su neprocenjivi“, zaključuje Nenad Pavlović.

© Foto : PromoSnimanje filma „Trag divljači“ počinje 1. marta i trajaće šest nedelja, a snimaće se na autentičnim lokacijama po celoj Srbiji
Nenad Pavlović o filmu „Trag divljači“: Vreme je da se moj otac Živojin Pavlović vrati iz zaborava - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Snimanje filma „Trag divljači“ počinje 1. marta i trajaće šest nedelja, a snimaće se na autentičnim lokacijama po celoj Srbiji

Film „Trag divljači“ iz produkcijske kuće „RežimMiloša Avramovića realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Telekoma Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, kao i Potprograma MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa za podsticaj razvoja evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, a premijera se očekuje početkom naredne godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala