- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Internet je postao Divlji zapad: Menjaju se pravila prihvatanja „kolačića“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaGlobalni napad virusa-iznuđivača na IT sisteme svetskih kompanija
Globalni napad virusa-iznuđivača na IT sisteme svetskih kompanija - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Tesnom većinom od tridesetak glasova u Evropskom parlamentu prošla je zabrana preuzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.
Zahvaljujući tome što nas oglasi više neće pratiti, biće nam osiguran kvalitetan pristup stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane „kolačiće“.
Hrvatska evrozastupnica Biljana Borzan imala je poseban razlog za slavlje jer su usvojeni upravo njeni predlozi koji su uložili sa kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.
„Internet je postao Divlji zapad. Svi se mogu lažno predstavljati, svako svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti bez posledica. Zato je krajnje vreme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promeni, a korisnici interneta zaštite od samovolja velikih platformi poput Fejsbuka, Gugla ili Jutjuba”, ističe Biljana Borzan za portal Poslovni.hr i poručuje kako se čak 98,5 posto prihoda Fejsbuka/Meta i 83,3 posto prihoda Gugla ostvaruje oglašavanjem.
Ona napominje kako su uprkos lobiranju internet giganata proširili zabranu takvog oglašavanja s maloletnika na sve građane.
Takvi oglasi i praćenje mogu se jednostavno isključiti, a za „ranjive“ grupe će biti odmah zabranjeni.
„Puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Primera radi, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Fejsbuku, a dostavljen im je proizvod koji uopšte ne izgleda tako. U takvim situacijama Fejsbuk ne bi preuzeo odgovornost niti bi korisnik mogao da stupi s njima u kontakt, a sada će biti obavezna provera svih preduzeća koja se na njemu oglašavaju kao i da stvore kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, zaključuje evroparlamentarka.

Šta su „kolačići“

„Kolačići“, sami po sebi, potpuno su bezopasni. Međutim, neke veb-stranice ih koriste da bi pratili korisnike dok pretražuju internet, prikupljaju lične informacije i često potajno te informacije prebacuju na druge veb-stranice bez dozvole ili upozorenja.
„Kolačići“sadrže malu količinu podataka karakterističnih za određeni veb-sajt i služe veb-serveru i pregledaču za pristup veb-stranici. To omogućava serveru da isporučuje veb-stranicu prilagođenu određenom korisniku. Sama stranica može sadržati skript koji zna podatke iz kolačića i u stanju je da prenese informacije iz jedne posete sajtu do sledeće.
Savremeni pregledači interneta podržavaju „kolačiće“, ali i dopuštaju korisnicima da ih onemoguće ukoliko su zabrinuti za svoju privatnost.

Opcije za podešavanje „kolačića“ sajta

Najčešće opcije za kontrolu „kolačića“ su: podešavanje „kolačića“ tako da se uvek blokiraju ili uvek prihvataju.
Cookie manager koji korisnicima dopušta selektivno brisanje „kukija“. Istovremeno brisanje „kolačića“, lozinki i ostalih podataka u pregledaču.
Onemogućavanje svih „kolačića“ znatno smanjuje funkcionalnost veb-stranica.
U zavisnosti od pretraživača koji koristite, možete podesiti „kolačiće“a.
Venčanje - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
SVET
Venčanje u metaverzumu: Hiljade gostiju će prisustvovati, kao i „duh mladinog oca“
Fejsbuk - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
DRUŠTVO
Fejsbuk nas ponovo vara? Šta se krije iza ukidanja sistema za prepoznavanja lica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala