- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Džef Bezos ulaže ogroman novac u epigenetsko reprogramiranje

© AFP 2023 / Manjunath KiranGlava i osnovatelь internet-kompanii Amazon.com Džeff Bezos
Glava i osnovatelь internet-kompanii Amazon.com Džeff Bezos - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Američki biznismen i multimilijarder Džef Bezos je uložio ogroman novac u kompaniju koja se bavi pronalaženjem načina da se produži ljudski život. Kompanija „Altos labs“ je objavila kako su prikupili tri milijarde dolara i da su spremni da otpočnu svoja istraživanja.
Suosnivači su javno pokrenuli inicijativu za istraživanje starenja pod nazivom „Altos labs“, sa tri milijarde dolara početnog finansiranja od sponzora, a među njima je i osnivač „Amazona“ Džef Bezos.
Startap kompanija „Alto labs“ službeno je osnovana ove nedelje, a na čelu je Hal Baron, bivši glavni naučni direktor u GSK-u, firme koja se bavi inovativnim lekovima, vakcinama i zdravstvenom zaštitom široke potrošnje.
„Duboko sam počastvovan što mi je ponuđena ova prilika koja se pruža jednom u životu da vodim tako jedinstvenu kompaniju s transformativnom misijom preokretanja bolesti”, rekao je Baron.
U ovoj potrazi za besmrtnošću angažovana su i dva dobitnika Nobelove nagrade: Šinjaj Jamanaka i Dženifer Dudna, prenosi Dnevno.hr.
Otkriće Jamanaka faktora, proteina koji mogu reprogramirati potpuno zrelu ćeliju u stanje nalik embrionu— zaradilo je istraživaču sa Kjoto univerziteta Šinjaju Jamanaka udeo Nobelove nagrade 2012. Ovo otkriće, opisano 2006. godine, transformisalo je istraživanje matičnih ćelija obezbeđivanjem novog izvora ćelija koje podsećaju na embrionalne matične ćelije, koje su mogu da daju bilo koju vrstu specijalizovanih ćelija u telu osim polnih ćelija.
Ovo je najnovije ulaganje u poduhvate istraživanja metoda koje mogu da preokrenu proces starenja na osnovu epigenetskog reprogramiranja (modifikovanje hemijskih oznaka na DNK).
Ali poslednjih godina, Jamanaka faktor je takođe ušao u fokus razvoja još jedne oblasti: vraćanje vremena unazad.
Takozvano delimično reprogramiranje podrazumeva da se Jamanaka faktor dovoljno dugo primenjuje na ćelije da se preokrene ćelijsko starenje i poprave tkiva. Nekoliko grupa naučnika pokazalo je da delimično reprogramiranje može dramatično da preokrene karakteristike vezane za starost u oku, mišićima i drugim tkivima.
Ove matične ćelije ne zahtevaju ljudske embrione za izvođenje, prenosi portal „Sajentifik Ameriken“.
Skeniranje oka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Ima nešto u tvojim očima“: Naučnici mogu da predvide dužinu života posmatranjem mrežnjače
 DNK lanac - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Seckanje i uništavanje gena: Predstavljena nova naučna tehnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala