- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova prekorila Blinkena zbog dvostrukih aršina u vezi Ukrajine i Belorusije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prekorila je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena zbog dvostruktih aršina u vezi razgovora o problemima Ukrajine i Belorusije bez učešća predstavnika te dve zemlje.

„Blinken je rekao: 'SAD insistiraju na tome da ne treba razgovarati o situaciji o Ukrajini bez predstavnika Ukrajine, o zahtevima NATO-a – bez učešća predstavnika NATO-a, o Evropi – bez predstavnika Evrope'. A o situaciji u Belorusiji može (se razgovarati) bez Belorusije? Venecuealanski novac se može brojati bez vlade Venecuele? Ruski gas se može raspoređivati po Evropi bez saglasnosti Rusije?“, prokomentarisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da je polovina vremena tokom samita G7 posvećena pitanjima koja nisu u nadležnosti Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta, koju niko nije „pozvao“ da rešava probleme drugih zemalja.
„Ali bez obzira na to – oni diskutuju. Partneri se zapetljali sa 'vrednostima'“, ocenila je portparolka.
Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio za „Em-Es-En-Bi-Si“ da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da „udruže napore zemalja“ kako bi „jasno stavile do znanja da će biti kolosalnih posledica po Rusiju“ ako, kako tvrdi, preduzme agresivna dejstva protiv Ukrajine o kojima Kijev i zapadne države u poslednje vreme aktivno govore. On je poručio da su „zemlje G7 najavile ozbiljne posledice, Evropska unija i NATO se drže istog stava“.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslediće najozbiljnije posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala