- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Hoće li cene osnovnih proizvoda biti zamrznute još tri meseca

CC0 / Pixabay / Kolica u prodavnici
Kolica u prodavnici - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Uredba Vlade Srbije doneta 1. decembra prošle godine kojom su zamrznute cene šest osnovnih prehrambenih proizvoda na 60 dana, prema oceni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Branislava Vlahovića, koji se bavi upravo tržištem poljoprivrednih proizvoda, trebalo bi da bude produžena minimum još tri meseca.
On za Sputnjik kaže da su takve mere nepopularne, ali da su u određenim uslovima na tržištu neophodne.

Minimum tri meseca – dobro za potrošače

Pošto važnost Uredbe ističe za dve nedelje, a predviđena je mogućnost njenog produžavanja, to će izvesno je, i biti urađeno. Ministarka trgovine Tatjana Matić je već najavila da je u pripremi nova Uredba kojom će biti obuhvaćene iste namirnice o čemu će odlučivati vlada.
Vlahović, kao i Matićeva, smatra da je to neophodbno s obzirom na inflatorni pritisak koji po procenama Narodne banke Srbije neće popustiti do polovine godine. Inflacija na godišnjem nivou bila je četiri odsto, dok je u decembru, u odnosu na isti mesec propšle godine iznosila 7,9 odsto.
„Smatram da će ova mera biti produžena minimum još tri meseca. Mislim da bi to bilo dobro sa stanovišta krajnjeg korisnika – potrošača i da bi ih ta mera zaštitila od daljeg povećanja cena osnovnih prehrambenih proizvoda“, kaže Vlahović.

A rentabilnost proizvođača

CC0 / Pixabay / Cene osnovnih šest životnih namirnica zamrznute su do početka februara na nivo od 15. novembra
Mleko u staklenim bocama - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Cene osnovnih šest životnih namirnica zamrznute su do početka februara na nivo od 15. novembra
On je mišljenja da je reč o dobroj meri, uz koju treba sagledati kakva će biti situacija na svetskom tržištu, kako će se kretati cene energenata, poljoprivrednih imputa...
„Sada je drugo pitanje kako se to odražava na rentabilnost samih proizvođača, ali smo često imali priliku da vidimo da su te cene nerealno podizane i da nije bilo pravog ekonomskog rezona za toliko povećanje, a išlo je i 20 do 30 procenata zavisno od toga o kom se prehrambenom proizvodu radi“, ističe on.
Sagovornik Sputnjika smatra da je jako važno što ograničavanje cena osnovnih životnih proizvoda nije dovelo do nestašica i poremećaja na tržištu koje je bilo uredno snabdeveno.

I uvoz kao rešenje

On napominje da je uvozna hrana često jeftinija nego ona proizvedena kod nas, jer je visoko subvencionisana u zemljama EU. Zato smatra da bi u slučaju nestašica, osim iz robnih rezervi ako tih namirnica još imaju, moglo da se reaaguje i interventnim uvozom.
Iako je reč o kompleksnom pitanju, pogotovo zbog toga što je generalno došlo do povećanja cena hrane u svetu, u situaciji kada imamo potrošače sa niskim dohotkom ova mera je apsolutno korisna, ocenio je Vlahović.
Tom uredbom koja je u međuvremenu dopunjena, na nivo cena od 15. novembra zamrznute su cene šećera kristal od jednog kilograma, brašna tip 500 i tip 400 glatko u svim pakovanjima uključujući i ono od pet kilograma, suncokretovog ulja od jednog litra, svinjskog buta, kao i litarskog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala