- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin: Na strani smo Kijeva, ali isporuke oružja ne bi bile od pomoći

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaBerlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira
Berlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Nemačka je na strani Kijeva, ali isporuke oružja ne mogu da doprinesu prevazilaženju konflikta, rekla je ministarka odbrane te zemlje Kristina Lambreht.

„U februaru će Ukrajini biti predata poljska bolnica, biće organizovana i obuka i to je sve finansirala Nemačka sa 5,3 miliona evra... Mi smo na strani Kijeva, sada moramo da učinimo sve u cilju deeskalacije. Isporuke oružja sada ne bi pomogle i čitava federalna vlada tako misli“, rekla je Labreht za „Velt“.

Navela je i da su Ukrajini isporučeni respiratori, kao i da se ranjeni ukrajinski vojnici leče u bolnicama Bundesvera.
Komentarišući ruske zahteve u pogledu bezbednosti, ministarka je rekla da Moskva ne može da donosi odluke umesto drugih i da dovodi u pitanje članstvo u NATO istočnoevropskih država.
Ipak, Zapad je spreman da razgovara sa Rusijom i da uzme u obzir njene interese, rekla je Lambreht.
Podsetimo, prema pisanju lista „Vol strit džornal“, koji se poziva na neimenovane nemačke i estonske zvaničnike, Nemačka je donela odluku da blokira prebacivanje artiljerije iz Estonije u Ukrajinu, jer se radi o naoružanju nemačke proizvodnje.
„Za razliku od SAD, Velike Britanije, Poljske i drugih saveznika, nemačka vlada zabranila je izvoz smrtonosnog oružja direktno u Ukrajinu“, precizirano je u članku.
Predstavnik nemačke vlade je rekao da je direktna isporuka nemačkog naoružanja ili izvoz preko trećih zemalja moguć jedino nakon dobijanja specijalne dozvole koja u ovom slučaju zasad nije izdata. Estonski zvaničnik je precizirao da njegova vlada ipak pokušava da ubedi Nemačku da se „predomisli“.
Autori članka zaključuju da stav Berlina pokazuje neslaganja u zapadnoj alijansi po pitanju Ukrajine.
Moskva je uputila Vašingtonu nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.
Ukrajinska vojska na aerodromu prima američke protivbaterijske radarske sisteme AN/TPQ-36. (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
U Kijev stigla nova partija američkog naoružanja, Berlin: Naša artiljerija ne može dalje iz Estonije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala